Kameleonovih 26 gase djeca Bosne i Hrecegovine

Kameleonovih 26 gase djeca Bosne i Hrecegovine

Prepoznatljivi koraci i par ruku koje čovjek poznaje čitav svoj život. Najljepše ruke na svijetu, najnježniji dodir i najoštriji kažiprst u najpravednijem balansu kosmosa.

Hod koji i u silueti bez obilježja biva  prepoznatljiv kroz oči malog, drvenog lutka, kome je baš ta sjena podarila i oči i osmijeh, i srce i mozak i krv koja žubori od njenog izvora do ušća u nama, takođe dala je i pluća ispunjena zrakom.

Koraci, jedan po jedan idu ka nama, od nečujnosti do najprijatnijeg bata, a nježne poluge nose nešto što uvijek budi sreću, nešto na čemu sa svakim cvjetanjem pupoljaka, opadanjem lišća, dolaskom kiša i pahulja dolazi i jedna nova svijeća.

Pluća koja nam je podarila tada imaju zrak, a mozak ima poželjenu želju za prvu svijeću i sve dolazeće  koje bivaju ugašene i tu počinje magija, tu počinje sreća. Silueta sa najkrhkijim i najsnažnijim rukama iznova i iznova stvara čaroliju za jedan osmijeh na licu lutka.

Neumorno, svaki put, svake godine, na isti datum, dolaze svijeće, dolazi sreća, dolazi magija…a magija, njeno pravo ime je majka.

Rođendan je trenutak kada čovjek legalno može biti sebičan, narcisoidan. To pravo na “sebe”, bezrezervno biva iskorišteno i nikada nije poklonjeno, nije djeljivo i nije za druge, namijenjeno je samo meni i liku iz ogledala.

Crno-bijela verzija ovog filma u boji je ona u kojoj nema magije, nema svijeća i nema osmijeha, a lutak je samo…lutak i silueta je tek…silueta.

50.000 djece u ekstremnom siromaštvu

U Bosni i Hercegovini odrastaju djeca koja svijeće na rođendanskim tortama gase sa nekim tamo drugim željama i torte im donose neke tamo druge ruke. Oblačan dan u glavi dječaka bez majke, bez oca, donosi kišu želja koje formiraju rijeku nošenu bujicom do promjene u toku, do pada u dubinu. Eho vodopada tada govori “hrana”, “odjeća i obuća”, “mama”, “tata” i ništa više. Minimalizam najvećeg, najtužnijeg i najljepšeg vodopada.

Mašta dječaka i djevojčica, bez roditelja se razvija u totalnu drugačijem smijeru i pogled malih očiju na veliki svijet nije ni sličan onom koji ima dijete kojem majčine ruke donesu rođendansku tortu, a samim time ni želje nisu, tipične, bezbrižne, dječačke.

Podaci World Visiona BiH kažu da u Bosni i Hercegovini 178.000 djece živi u siromaštvu. Od ukupnog broja siromašne djece u BiH, 50.000 djece danas živi u ekstremnom siromaštvu. Ova djeca žive u dugotrajnom i hroničnom siromaštvu sa višestrukim posljedicama i kompleksnim potrebama.

Svako treće dijete nema adekvatnu i redovnu ishranu, kao ni zadovoljavajuće uslove stanovanja, dok svako četvrto dijete nema neophodne uslove za školovanje (uključujući toplu odjeću i obuću). Ove tri dimenzije, ishrana, stambeni prostor i obrazovanje, su ujedno i najbitniji uslovi za zdravo i sretno djetinjstvo.

Usljed siromaštva, socijalne isključenosti i diskriminacije, sva djeca ne mogu da uživaju sva dječija prava.

Sretan ti moj rođendan – zamisli 178.000 želja

Kamelon dvadeset i šestog decembra gasi 26. svijeća na torti i u sivilu i bjelilu decembra obukao je svoje najbolje žuto odijelo, jer je žuta boja Sunca, boja maslačka, boja sreće i najbitinije boja topline koju treba prenijeti u dječačka srca.

Dvadeset šest svjećica za sto sedamdeset i osam hiljada siromašne djece. Mali nesigurni kameleon, koji mijenja boje ispred svakog straha, 26. postaće hrabri, opaki i veliki zmaj koji bljuje igračke, školske torbe, čokolade i lizala, lopte i patike, lutke i automobile. Jedan zmaj koji će na svojim krilima ponijeti sve osmijehe djece do njih samih. No, je li jedan zmaj dovoljan za sve.

 

Nada je negdje gore, zato mnoge oči gledaju u nebo i traže… A ako nebo ispunimo najšarenijim zmajevima, dječije oči neće tražiti zvijezdu koja pada, zvijezdu čiji bljesak kratko traje za toliko mnogo malih želja. A možemo, možemo ući u ulogu siluete koja ima najprepoznatljiviji hod i najljepše ruke, možemo, ovog 26. decembra.

Dvadeset i šest, 26., je zadnja srijeda decembra, sredina sedmice, simbolično je i pola puta do nečega, ujedno 26. decembar je i Dan porodice, Dan zahvalnosti, Dan dobre volje, Dan očeva i sve ove recke prošlosti treba da budu jedna nova crtica koja će biti zapisana u vremenu, trag u kome treba da bude i tvoje ime.

Daruj i slavi

Vođeni 25 godišnjim iskustvom, World Vision je identifikovao osnovne resurse koji djeci najviše trebaju u periodu odrastanja – hrana, zimska odjeća, higijenski pribor, školski pribor, topli pokrivači i igračke i ponudili građanima da ih doniraju djeci u potrebi kroz kampanju ‘Daruj i slavi’.

Pozivamo sve koji žele čestitati rođendan radio Kamelonu, da uplate rođendanski poklon putem Kameleonove otvorene rođendanske kampanje na web stranici www.darujislavi.ba ili na račun WORLD VISION BiH, transakcijski račun u Raiffeisen banci 1610000000000011, broj partije : 030001416-4, uz naznaku ‘Za Kameleonov rođendan’.

Svaki donator će primiti izvještaj sa svim relevantnim informacija koje će između ostalog sadržavati zahvalnicu od strane djeteta.

Vratiće se rode

Nije u pitanju jedna bitka sa mnogobrojnim neprijateljem, već tipična bitka sa vjetrenjačama u kojoj se uvijek zanemare druge bitke kihotovske, a u ovom slučaju su to djeca. Dužnost čovječanstva u naslijeđu i idealima viteštva jeste pomaganje ranjivim, slabijim, a ovom slučaju bitka se zasniva na stvaranju budućnosti za pravu i istinsku maštu najmlađih.

Sretan rođendan djeco, Kameleon gasi svih 26. u vaše ime.

 

Ivan Arambašić

Facebook Comments