Tuzla

Usvojena Odluka o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantonaNakon Opštih izbora 2018. godine, novoizabrani poslanici Skupštine TK su prvi u Federaciji FBiH održali sjednicu Skupštine TK na kojoj su poslanici preuzeli mandate te okvirno dogovorili buduću djelovanje. Kako smo ranije pisali SDP, SBB, DF, NS i SzBiH, potpisali su Sporazum o principima djelovanja građanskog bloka u Skupštini TK, isključujući SDA i PDA iz pregovora za skupštinsku većinu.

Međutim, još uvijek nije izabrano skupštinsko rukovodstvo niti je formirana Vlada TK, očito da to ne ide glatko kako su neki mislili, a funkcionisanje Tuzlanskog kantona se ne smije kočiti.

Sa predsjedavajućim Skupštine TK u tehničkom mandatu Senadom Alićem jučer je održana 2. sjednica Skupštine TK hitnog karaktera. Iako je bilo govora da će se do 2019. godine usvojiti Budžet TK, zbog zastoja u formiranju Vlade TK do toga nije došlo pa su jučer razmatrali Odluku o privremenom finansiranju TK za prva tri mjeseca 2019. godine.

Svjesni da ako ne usvoje Odluku o privremenom finansiranju Tuzlanskog kantona za period 1.1.2019. do 31.3.2019. godine, da dolazi do ugrožavanja novčanih tokova i blokiranja TK, Odluku su donijeli jednoglasno uz određene primjedbe i zaključke.

– Nismo prije Nove godine formirali Vladu ni skupštinsku većinu, tako da su odluke o privremenom finansiranju korektne, kazao je predsjedavajući Skupštine TK Senad Alić.

Poslanici SDP-a ukazali su na problem masovnog zapošljavanja u tehničkom mandatu Vlade TK, te je usvojen zaključak da se onemoguće dalja zapošljavanja i imenovanja u organima uprave, javnim preduzećima i ustanovama do formiranja Vlade TK. Izuzetak su osnovne i srednje škole.

Poslanici su jučer usvojili i Odluku o davanju saglasnosti na Finansijski plan Javne ustanove Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona za 2019. godinu, Odluku o davanju saglasnosti na Izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2018. godinu i Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2019. godinu.

Prema Odluci o privremenom finansiranju ukupni budžetski tokovi u Tuzlanskom kantonu u prvih 3 mjeseca 2019. godine iznose oko 75.106.000 KM. Vanbudžetski tokovi su veći, finansijski plan Službe za zapošljavanje TK iznosi blizu 30 miliona, a Zavoda zdravstvenog osiguranja TK sa operativnim programom zdravstvene zaštite i zdravstvenog osiguranja preko 245 miliona KM.

S.M.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button