Zanimljivosti i zabava

Najveća svjetska pivara proizvodiće piće od marihuane
Najveća svjetska pivara AB InBev (BUD) obavijestila je javnost o najnovijoj saradnji s kanadskom firmom Tilray (TLRY). Namjeravaju zajedničkim snagama proizvesti pića s kanabisom, javlja CNN.

AB InBev cilja na tržište uživaoca marihuane, pogotovo nakon legalizacije kanabisa u Kanadi i u nekim američkim državama.

Tilray i AB InBev namjeravaju uložiti 100 milijuna dolara u istraživanje bezalkoholnih pića koje sadrži određene razine kanabisa.

Prvo samo u Kanadi

Za početak, kompanije će plasirati takvu vrstu pića samo u Kanadi. Nakon toga će AB InBev, poznata po brendovima poput Bud Light i Stella Artois, donijeti odluku o tržišnoj isplativosti napitaka s kanabisom.

Kompanija Tilray, sa sjedištem u Britanskoj Kolumbiji, specijalizirala se na području proizvodnje proizvoda od medicinske marihuane. Ranije ovog tjedna najavila je partnerstvo sa švicarskom farmaceutskom tvrtkom Novartis (NVS) kako bi osigurala distribuciju medicinske konoplje na međunarodnom tržištu.

Cijene dionica se učetverostručile

Cijene dionica te kanadske kompanije učetverostručile su se nakon pojave na NASDAQ-u u srpnju. NASDAQ (National Association of Securities Dealers Automated Quotations) je američka elektronička burza dionica sa sjedištem u New Yorku.

No, kompanije AB InBev i Tilray nisu jedine tvrtke koje su bacile oko na rastuće tržište korisnika konoplje.

Kako su u SAD-u demokrati preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom, Kongres bi mogao donijeti novi zakon koji bi otvorio vrata legalnoj proizvodnji konoplje i još većoj ponudi proizvoda koji sadrže kanabidiol (CBD) tj. aktivni sastojak vlakana biljke Cannabis.

Tako je ranije ovog mjeseca firma Altria, kojoj je vlasnik Marlboro, najavila ulaganje od 1,8 milijardi dolara u kanadsku tvrtku Cronos Group koja se bavi proizvodnjom i plasiranjem kanabisa.

Mušterije se okreću malim pivovarama

Belgijska kompanija AB InBev već neko vrijeme razmišlja kako poboljšati prodaju jer se njeni dosadašnji kupci u posljednje vrijeme sve više okreću malim pivovarama i zanatskim (craft) pivima, što je smanjilo potražnju za njenim najpoznatijim pivima Budweiser i Bud Light.

IndexKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button