LifestyleTuzlaU fokusu

PREKRASNI DECEMBAR U CENTRU “KORACI NADE” TUZLA: ULASKOM U CENTAR UDAHNETE LJUBAV I MOTIVACIJU

U duhu decembra i neprestanog darivanja najvažnije je ne izgubiti kompas i uvijek u srcu držati one kojima to darivanje najviše znači.

I nije to darivanje materijalnosti. Dovoljno je nekome pokloniti sat vremena za druženje, razgovor i kafu.

Možda će Vas zanimati i:

Naša ekipa zajedno sa Valterom Tuzlanskim i doktoricom Vesnom Dropić posjetila je Centar “Koraci nade” i napunila svoje srce najpozitivnijom energijom. Imali smo i najbolje pomagače pizzeriu “Mozaik” koja je sve mališane obradovala najboljim pizzama u gradu.

“Sve što date uvijek vam se duplo vraća.”

Centar za djecu sa višestrukim smetnjama „Koraci nade“ Tuzla počeo je sa radom 1994. godine kao Projekat Britanske nevladine organizacije OXFAM kao  jedan od prvih dnevnih centara u BIH koji je danas jedan od svijetlih primjera servisa podrške djeci i mladima sa invaliditetom.

Svojim radom Centar obuhvata 182 aktivna korisnika, hronološke dobi od 0-28. godina svih stepena i kategorija ometenosti i sa cijelog Tuzlanskog kantona.

Centar raspolaže  adekvatnim prostorom i potrebnom opremom za rad, kao i kombi vozilo  za potrebe prevoza korisnika.

Centar je nastavno-naučna baza Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Tuzla, u kojem se za studente svih smijerova i godina studija održavaju praktične vježbe i teoretska predavanja.

Centar je dobitnik specijalne nagrade Erste fondacije za socijalnu integraciju u 2008.god i priznanja Altruist 1992-2009 za najuspješniji kolektiv.

Predstavnici centra “Koraci nade” uključeni su u mnoge aktivnosti poput dramskih festivala gdje redovno osvajaju nagrade, folklornih nastupa te mnogih drugih manifestcija.

Impresivan projekat koji ovo udruženje implementira jeste i “Jačanje socijalne uključenosti djece i mladih sa invaliditetom”. Kroz njega se razvijaju radne i socijalne vještine djece i mladih sa invaliditetom tokom mikroproizvodnje ljekovitog i začinskog bilja a što je doprinjelo da se naša djeca i mladi sa invaliditetom osjećaju korisnim.  U projekat je uključeno 30 korisnika Centra dobi od 10 do 28 godina oba spola i 200 učenika oba spola iz 10 osnovnih škola iz Tuzle.

Zapravo, aktivnosti centra mogli bismo nabrajati danima. Međutim, najvažnije od svega je nevjerovatna pozitivna energija koju osjetite od prvog momenta kada uđete u njihovu zgradu. Graja, osmijesi i osoblje koje sa najiskrenijom emocijom priča o svemu što zajednički rade. Ljubav prema djeci može da se “napipa” u zraku.

Ko je u fantastičnom timu centra “Koraci nade” pogledajte klikom na OVAJ link.

To je ono što vas osvoji. To je ono što vas negdje i posrami što nikako da nađete onaj sat vremena kojeg ste možda nekada davno obećali sebi i posjetite centar makar da se ispričate sa svim tim divnim ljudima i još divnijom dječicom.

Neka nam dužnost u ovoj Novoj bude da svako od nas doprinese ovom Centru i nije važno da li je to materijalno jer nekada sama inicijativa znači.  Korisnicima Centra je to znak da nisu sami i da na svom putu imaju partnere. Budimo jedni drugima oslonac jer to možemo, jer to nije teško i jer to dugujemo i samima sebi.

 

P.S. Veliko hvala Selmi Peštalić, program menadžerici Centra koja se postarala da naš tim provede i objasni sve aktivnosti kojima se bave. Više o navedenim za sedam dana. Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button