U fokusu

CIK o raspodjeli mandata neće odlučivati prije januaraJedina informacija koja je zvanično potvrđena regionalnoj televiziji N1 proteklih dana u Centralnoj izbornoj komisiji je da je Irena Hadžiabdić prošle sedmice radila na uspostavi biračkog spiska u Ukrajini, dok je Stjepan Mikić gostovao kod kolega u Češkoj. Kada će CIK konačno preuzeti odgovornost i donijeti odluku o formiranju vlasti, niko sa sigurnošću ne može odgovoriti, iako se stavovi pojedinih članova nisu promijenili i oni su javnosti poznati.

Stav OHR-a po ovom pitanju od ranije je poznat. I u slučaju apelacije Borjane Krišto, ali i odluke koju CIK treba donijeti – vlast treba što prije formirati po važećim zakonima i u skladu sa popisom iz 1991. godine.

Ono što je Valentin Inzko takođe potvrdio da nametanja rješenja neće biti, no bonske ovlasti i dalje postoje.

U očekivanju odluke CIK-a, Institut za društveno politička pitanja iz Mostara predstavio je prijedlog za koji smatraju da može provesti presudu u slučaju “Ljubić”, ali i presude Suda za ljudska prava u Strazburu, a za koju smatraju da može biti izglasana u Parlamentarnoj skupštini.

Po ovom modelu svi izabrani pripadnici jednog konstitutivnog naroda izabrani u kantonalne skupštine nakon ovih izbora činili bi zasebno ad hoc tijelo “veliki izborni kolegij”. Na njemu bi se izabralo 17 zastupnika u klub tog naroda u Dom naroda. Pri glasanju unutar ovoga izbornog kolegija, glas pojedinih zastupnika vrijedio bi onoliko koliko u tom kantonu ima pripadnika tog naroda u odnosu na njihov ukupan broj u FBiH. Iako im to nije najvažnije pitanje, u Institutu kažu kako je za njih relevantan popis iz 2013.

Kako federalni Dom naroda, očito, neće biti uskoro konstituisan neće biti moguće izabrati ni deset novih delegata u Dom naroda BiH. Na kraju i kada CIK donese odluku, kakva god da ona bude, gotovo sigurno slijede tužbe. A to znači ponovno čekanje.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button