SIPA uhapsila inspektora SIPA-e

SIPA uhapsila inspektora SIPA-e


U akciji je lišen slobode osumnjičeni inspektor Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA a izvršeni su pretresi na više lokacija

Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu, proveli su akciju lišenja slobode i pretresa, u okviru aktivnosti na procesuiranju osumnjičenih za zloupotrebu položaja i koruptivne aktivnosti.

U akciji je slobode lišen Darko Marčetić rođen 1974. godine u Prijedoru, uposlen kao inspektor SIPA-e u Banjoj Luci.

On je osumnjičen da je djelujući u dogovoru sa osobama koje su izvršile ilegalan uvoz sportskih medikamenata i određene količine opojne droge marihuana, zloupotrebio svoj službeni položaj i od osumnjičenih iznuđivao novac, kako bi nezakonito posredovao u njihovoj zaštiti od kaznenog procesuiranja.

Tokom istrage, utvrđeno je da je osumnjičeni zloupotrebio mogućnost pristupa policijskim i drugim evidencijama, kako bi uzimao podatke koje je koristio prilikom iznude novca od osumnjičenih.

Nakon lišenja slobode izvršeni su pretresi objekata i prostorija koje koristi osumnjičeni.

Osumnjičeni će biti predat postupajućem tužitelju Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga odučiti o daljim aktivnostima u predmetu.


Facebook Comments