Ako se po jutru dan poznaje, jasno je ko će biti vlast na nivou BiH

Ako se po jutru dan poznaje, jasno je ko će biti vlast na nivou BiH

Izbor Denisa Zvizdića (SDA), Nebojše Radmanovića (SNSD) i Borjane Krišto (HDZ) za članove Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH, jasna su naznaka ko bi trebao činiti vlast na nivou BiH.

To su čak u svojim izjavama nakon konstituirajuće sjednice nagovijestili Krišto i Radmanović, dok je Zvizdić bio nešto oprezniji, ali je iskazao želju za što bržim formiranjem Vijeća ministara.

Ključnu potvrdu svemu tome trebaju dati predsjednici stranaka Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović. Međusobne razgovore su već obavili i partnerstvo najavili SNSD i HDZ, a susret Izetbegovica i Čovića u Mostaru prošle sedmice nagovijestio je potencijalnu koaliciju i aktuelnih partnera SDA i HDZ-a.

Dodik i Izetbegović još uvijek zvanično nisu razgovarali, ali matrica ponašanja kadra i jednog i drugog, poput podrške SDA kandidatima SNSD-a u NSRS-u za Dom naroda te podrške Dodikovog kadra za izbor Zvizdića u Kolegij Zastupničkog doma nagovještavaju saradnju.

Ova koalicija je još izvjesnija ako se zna da je Bh. blok (SDP, DF i Naša stranka) odbio koalirati da SDA, evidentno je da ćemo na državnom nivou imati većinu koju će činiti SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Uspostava vlasti po vertikalnom principu sada je gotovo nemoguća, jer su u kantonima u toku procesi formiranja vlasti bez SDA, poput Kantona Sarajevo, ZDK, TK i slično. Na nivou FBiH je neizvjesno. Većinu u Zastupničkom domu ima Bh. blok, ali za buduću vlast će zavisiti način popunjavanja Doma naroda.

Facebook Comments