Uspjeh je tamo gdje kreativnost i ljubav postaju posao

Uspjeh je tamo gdje kreativnost i ljubav postaju posao

Dok većina drugih djevojaka njihovih godina sjedi skrštenih ruku čekajući da posao pokuca na vrata, Dženita Imširović i Almerisa Kamberović odlučile su pokrenuti poslove iz svojih vlastitih domova. Ne, one nemaju zajednički hobi, nisam sigurna ni da li međusobno poznaju, ali znam da imaju jednu zajedničku stvar: odlučile su raditi ono što vole, a svi znamo da tamo leži uspjeh!

Ovogodišnja zimska čarolija i praznična atmofera značajno je utjecala na njihovu maštu i zasigurno će decembar 2018. pamtiti po početku nečeg’ velikog.

Dženita Imširović iz Poljica kod Lukavca je dvadesetogodišnjakinja koja je oduvijek težila pozitivnim promjenama u svom životu. Dženita volontira, igra folklor, radi u ugostiteljstvu, završava Medicinsku školu, a već je stekla diplomu lukavačke Gimnazije. Uz sve nabrojano, jednog dana u njenoj glavi se rodila ideja za pokretanjem malog kućnog biznisa koji će joj omogućiti džeparac. Riječ je o zimskim pletenim trakama za kosu.

”Uvijek sam voljela da imam unikatne stvari, jedinstvene i slične mom temperamentu. Sa mamom sam svaku svoju novu ili polovnu stvar prepravljala. Tako je došla ideja i za trakice, pratila sam na internetu kako se prave i vidjela da je zanimljivo. Uradila sam prvu sa mamom i počela da je nosim na glavi. ”-kaže Dženita dodavši da se to prvenstveno svidjelo njenim drugaricama, a da je zatim počela da pravi iste za cijeli Tuzlanski kanton.

Nakon što je na svom facebook profilu objavila fotografije sa trakicama, njen inbox su preplavile poruke sa narudžbama.

”U posljednje vrijeme stvarno imam veliki broj narudžbi i ništa ne bih stigla bez mame koja mi pomaže u tome. U principu dva sata mi trebaju za jednu trakicu, dakle iako izgleda jednostavno, nije.”-ističe Dženita.
Kada su u pitanju njeni planovi, Dženita kaže da bi uvijek voljela da radi ono što voli jer samo tako će osjetiti potpuno zadovoljstvo.

”U suštini, voljela bih baviti se nečim vezanim uz šivenje, pletenje , kreiranje  jer pored svih stvari kojima se inace bavim, to volim i to mi je zanimacija. Ipak, što se tiče budućnosti, vidjet ćemo, nikad se ne zna šta nam donosi novo jutro.”-kazala je Dženita.

Njene trakice u raznim bojama i veličinama možete naručiti putem njenog facebook profila, a decembar je idealno vrijeme da ih iskoristite i kao poklone za vaše drage prijateljice.

S druge strane, u toplom domu u Tuzli, Almerisa Kamberović je, također inspirisana novogodišnjim praznicima, pokrenula svoj ‘slatki’ biznis.

”Oduvijek sam željela pokrenuti neki svoj mini biznis, međutim ni u najluđim snovima to nisu bili kolačići. Sasvim slučajno sam došla na tu ideju. Gledala sam božićni film i zamislila sebe kako s osmijehom pravim kolačiće i kako se ljudima to sviđa. Suprugu sam odmah prepričala ideju i sutradan krenula u ‘akciju’.”-kazala je Almerisa, 23-godišnjakinja, studentica Pravnog fakulteta u Tuzli.

Kada je pokretanje bilo kakvog biznisa u pitanju, složit’ ćemo se da je najteže početi jer nikada ne možete znati kako će to završiti i kakve reakcije ćete dobiti.

”Najbitnije i najteže je poceti. Ja sam imala tu sreću da su me podržali roditelji i prijatelji i dali mi vjetar u leđ. Nisam dozvolila da pomislim da necu uspjeti, trudila sam se da pravljenje kolačica bude ispunjeno ljubavlju i pozitivom. Kada radite nešto sto volite ljudi to prepoznaju i podrže.”-ističe Almerisa dodavši da do sada nije dobila niti jedan negativni komentar na ideju, ali ni na sam okus kolačića.

Almerisa je slatkiše koje pravi nazvala ”Kekini kolačići” te su se kao takvi ubrzo pronašli na Facebook i Instagram stranici, ali i u srcima svih onih koji su iste probali. Za samo nekoliko dana, Kekini kolačići su stekli neočekivanu popularnost, a narudžbe su ubrzo počele dolaziti.

”S obzirom i da sam studentica, pravljenje kolačića mi oduzima dosta vremena , ali s pjesmom to lako ide. Dobra organizacija je kljuc svega.”-kaže Almerisa dodavši da će uskoro početi praviti i nove vrste kolačića, kako bi svako pronašao nešto za sebe.

Za kraj, kada čujete nekoga njihovih godina da se žali zbog manjka džeparca, vremena i slično, sjetite se Almerise i Dženite i spomenite ih kao inspiraciju i motivaciju drugima. Budite podrška mladima ljudima, posebno ovakvima jer uz kutiju ‘Kekinih kolačića’ i Dženitine pletene trakice, jedno je sigurno, a to je da ova zima zaista može biti toplija!

Azra Delmanović

Facebook Comments