Promocija knjige “Antikvarnica snova“, autora Želimira Altarca Čička u Tuzli

Promocija knjige “Antikvarnica snova“, autora Želimira Altarca Čička u Tuzli

Želimir Altarac Čičak  jedan je od najznačajnijih i najutjecajnijih utemeljitelja sarajevske glazbene scene, pionir disk džokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radio i TV emisija, promotor i organizator velikih rock koncerata, publicista i animator rock kulture, kao i pokretač mnogih glazbenih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Nedavno je „Dobra knjiga“ iz Sarajeva objavila knjigu “Antikvarnica snova“ što je njegova autobiografija/mnografija koja dokumentarno bilježi razvoj sarajevske, BiH i Ex-Yu pop rock scene čiji je bio aktivni učesnik od samih početaka do današnjih dana.

Želimir Altarac Čičak na samom početku svoje autobiografije/monografije „Antikvarnica snova“ u poglavlju „Samo da se zna – odsanjano doživljeno“ piše:

„Ovo nije enciklopedijsko hronološka povijest sarajevske, BiH i Ex – Yu muzičke scene iako sam njen direktan učesnik od samog postanka početkom 60-ih godina pa do današnjih dana, već jedna antikvarnica želja i snova mojih prijatelja i ljudi koji su svoj život posvetili glazbenoj  umjetnosti i pop rock kulturi i što bijahu njeni aktivni učesnici od pionira pa do današnjih dana te vječnih romantika, sanjalica, buntovnika koji su svojim  pjesmama iskazivali svoje emocije i slike vremena u kojem žive, pjevajući o slobodi, ljubavi, mržnji, nadanju, vjerovanju, gubitnicima, izdaji, licemjerstvu pa i onim što samo pjevušiše  tra la la …

To su samo neke od priča o ljudima sa kojima sam tokom proteklih decenija uspješno surađivao od njihovih ranih radova, demo snimaka, prvih izlazaka na scenu, a veoma često baš kao gosti mojih programa i debitantskih nastupa koje im organizovah u ovome gradu pa i BiH prezentujući i promovišući njihovu umješnost u tome što žele da rade, a da se to i čuje kako koncertno, ili putem novinskih tekstova, radio i TV emisija. Od mladalačkih sanjarenja uz svoje idole, nadanja, želja, prvih autorskih radova, izlazaka na scenu, aplauza, snimljenih pjesama objavljenih na vinil singlovima i albumima pa do hitova i tiražnih rekorda prodaje ploča te velikih spektakularnih  koncertnih dvoranskih i stadionskih nastupa. To su upravo zapisi koji bilježe te događaje i to ne samo izvođača i autora sa sarajevske i BiH scene nego sa podneblja bivše nam zajedničke domovine SFRJ, a kojima radih baš, baš prve promotivne sarajevske koncertne nastupe. Vrijeme je pokazalo da bez obzira na sve protekle decenije oni ostaše zabilježeni u našim srcima i sjećanjima kao prve ljubavi bez obzira na sva događanja, zbivanja i putešestvije, kroz koje prolazismo s manje i više sreće i uspjeha. Istina, neki posustaše, odustaše, krenuše drugim putevima, a neki ostaše dosljednji do posljednjeg daha“.

Ova izuzetno važna publikacija nudi zanimljive detalje napisane na čak 440 stranica koje prati 200 raritetnih fotografija, od kojih veliki broj do sada nije objavljen.

Na promociji knjige “Antikvarnica snova“ koja će se desiti 14. 12. ’18. u Domu mladih – klub „Palma“ Tuzla  u 20.00, pored autora o knjizi će govoriti Zlatko Berbić – direktor tuzlanskog radija „Kameleon“, Goran Čampara – lider tuzlanske rock grupe „No Rules. Tom zgodom će biti projekcija nekih raritetnih video snimaka sa koncerata o kojima je pisao, a ulaz na ovo druženje je slobodan i knjiga će se moći kupiti sa specijalnim popustom samo za tu priliku.  Nakon toga slijedi koncert grupa „No Rules“ i „Snake Eater“ od 21,00 …“Inače, grupu “No Rules” sam angažovao 03. novembra 2007. da bude predgrupa legendarnim “Deep Purple” na njihovom sarajevskom koncertu u olimpijskoj dvorani “Huan Antonio Samaranch – Zetra” te ćemo se ovom prilikom uz mnoge druge dogodovštine prisjetiti i kako to bi“  kaže nam Želimir Altarac Čičak…

Facebook Comments