Gračanlija Dženan Devedžić osvojio broncu na takmičenju fizičara u Bukureštu!

Gračanlija Dženan Devedžić osvojio broncu na takmičenju fizičara u Bukureštu!

U Bukureštu su najbolji fizičari svjeta od 6.-tog do 10.-tog marta 2017. godine odmjeravali snage na internacionalnom takmičenju namijenjenom  srednjoškolcima. Učestovali su Rumuni sa pet ekipa, zatim Moldavija, Srbija sa dvije ekipe, Brazil, Rusija. Bugarska itd. U izuzetno jakoj konkurenciji BiH kao reprezentacija nije polučila veliki uspjeh, ali zato se Dženan Devedžić okitio broncom.

„Zadaci su bili teški, radilo se po olimijskom sistemu. Tri teoretska i dva eksperimentalna zadatka, a svaki  je nosio po 10 bodova. Prebacio sam trideset, tako da mi je za srebro nedostajao bod i po, koje sam negdje usput rješavajući teške zadatke izgubio“ kaže talentovani fizičar.

Na ovakvim takmičenju su učenici koji se pripremaju cijeli život. Recimo, specijalizovana rumunjska škola za talente, zatim posebne matematičke gimnazije u Beogradu i Moskvi gdje se radi po visokim standardima, pa je samim tim , bronca u ovakvoj konkurenciji zasijala zlatnim sjajem.

Razgovor sa Dženanom je pratio i mentor, profesor fizike Ervin Baraković i onda je razgovor krenuo u pravcu daljeg usavršavanja.

„On je veliki kapacitet i zaslužuje veliki svjetski nivo obrazovanja, ali ni njegovi roditelji nisu u mogućnosti da mu to priušte, tako da će, po svemu sudeći njegov izbor biti sužen na elektrotehniku i prirodno matemaički faklutet u Sarajevu”, kaže Baraković.

A sada sliejde još dva takmičenja, u maju Evropska olimpijada u Estoniji (Talin) i Svjetsko prvenstvo u Indoneziji u julu ove godine.

Facebook Comments