VIDEO: CRTEŽI MALIŠANA SA KLINIKE ZA DJEČIJE BOLESTI UKC-A TUZLA DOTAKLI ZVIJEZDE ALI I SRCA NASA ASTRONAUTA

VIDEO: CRTEŽI MALIŠANA SA KLINIKE ZA DJEČIJE BOLESTI UKC-A TUZLA DOTAKLI ZVIJEZDE ALI I SRCA NASA ASTRONAUTA


Sjećate li se kada je prije godinu dana osvanula vijest kako će crteži mališana sa onkološkog odjeljenja UKC-a Tuzla otići u svemir zajedno sa NASA astonautima?

Tada je to djelovalo kao nemoguća misija. Međutim, zahvaljujući NASA astronautkinji Nicole Stott, umjetnici Marie Lanas te našoj proslavljenoj umjetnici Edini Selesković ne samo da su crteži “dotakli zvijezde” već su povezana tri velika inspirativna projekta – Art Space Suit pod podrškom NASA -e, Project Postcard te projekat Think Freedom.

U čast UNICEF – ovog Svjetskog dana djeteta, poruke JEDINSTVA su poslane u svemir od strane mališana koji žive diljem svijeta a video o cjelokupnom projektu ugledao je svjetlost dana.

Jedinstvo je bila četvrta serija umjetničkih svemirskih odijela uključujići serije Nada, Hrabrost, Ujedinjenost. Mališani su bojili također i umjetničke razglednice i poruke koje su bile poslane astronautima Internacionalne svemirske stanice (International Space Station/ ISS) kao dio međunarodne kompilacije elektronskih umjetničkih radova.

Projekat pruža priliku mladim pacijentima oboljelim od raka da vide svoje umjetničke radove kako orbitiraju oko Zemlje te, bivaju prikazani u Svemirskom centru Hjuston koji je ujedno i centar za posjetioce te globalne forume a sve sa misijom širenja inspirativnih poruka nade, hrabrosti i ujedinjenja djece i porodica širom svijeta.

 

Pitale smo Edinu da za Ženski.ba sumira utiske i da svojevrsni komentar na film u kojem se među svim svjetskim metropolama nalazi i naša Tuzla.

“Film je rezultat cijelog projekta koji je krenuo tako što su Nicole Stott i Maria Lanas odlučile povezati djecu širom svijeta a koju spaja nažalost opaka bolest sa kojom se herojski svakodnevno bore. One su željele skrenuti pažnju upravo na tu borbu i pokazati široj javnosti šta se dešava u čitavom svijetu. Djeca su prijašnjih godina  crtali na komadićima svemirskih odijela koja bi kasnije bila spajana te, proslijeđena astronautima kao njihova unikatna uniforma. 

Mi smo imali priliku kao jedini iz Bosne i Hercegovine da se priključimo projektu i u suradnji sa Klinikom za dječije bolesti na odjeljenjima hematologije i onkologije provedemo jedan dan sa mališanima koji su crtali i pisali razglednice za NASA astronaute. U saradnji sa UNICEF- om a na Međunarodni dan djeteta video je zvanično pušten a biti će i prezentovan u Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Sretni što je Tuzla na toj značajnoj mapi i što su naša djeca učestvovala u ovom projektu. Dokazali smo zajednički  da njihovi radovi mogu doći sve do svemira. Ono što u svima nama budi dodatnu dozu ponosa jeste što je čitava priča prerasla u projekat “Za ljepši osmijeh dječiji” kroz koji smo zajednički sa Fondacijom “Junuzović” te uz podršku humanih ljudi uspjeli sakupiti novac kako bismo renovirali Kliniku za dječije bolesti i dali joj jedno novo lice koje će olakšati uslove borbe svih mališana koji tamo borave.”

Ponosniji ne možemo biti naročito što se radi o humanom, kreativnom i svjetski velikom projektu.

Ostavljamo vam link videa – pogledajte ga, podijelite, lajkajte jer ova priča to zaslužuje.

Video u fokusu


Facebook Comments