Vijesti

Grad Chicago podržao izgradnju spomenika žrtvama genocida u Prijedoru

Ispred gradske vlasti iz Čikaga prisustvovali su: Patrick O’Connor, Margaret Lurino, Brian Rabin ,Lidia Ross, Nathan Mason. Ispred Udruženja Prijedročana “Prijatelji Prijedora” iz Čikaga i Instituta za istraživanje genocida Kanada prisutni su bili Mirsad Čaušević, Haris Džubur, Asja Dizdarević, Semir Delić i Joe Ibara.

“Bosanska zajednica u Chicagu je najrazvijenija, najobrazovanija i ekonomski najmoćnija bosanska zajednica u Sjevernoj Americi. Svojim dugogodišnjim radom, više od 100 godina, bosanska zajednica je dala veliki doprinos kako prezentaciji najboljih vrijednosti BiH, tako i samom razvoju grada na ekonomskom, kulturnom, akademskom i sportskom nivou. Vise od 100 godina bosanska zajednica kroz različite programe daje doprinos da Chicago zaista bude veliki grad u kome se poštuje i prhvata drugo i drugačije. Sa bosanskom zajednicom Chicago je bolji, otvoreniji grad”, rekao je predstavljajući projekta izgradnje spomenika Mirsad Čaušević.

Zatim je predstavio idejno rješenje spomenika.

“Naša želja je da se ovaj spomenik izgradi u Prijedoru, ali lokalne vlasti to uporno odbijaju. Imajući u vidu da se u Chicagu nalazi veliki broj preživjelih žrtava i članova njihovih porodica iz Prijedora, odlučili smo se za izgradnju spomenika žrtvama zločina genocida u Prijedoru. To bi bio prvi spomenik takve vrste u svijetu. Istovremeno planiramo podizanje istog spoemnika u Torontu i drugim mjestima”, objašnjeno je u izlaganju.

Kako kažu, značaj spomenika žrtvama zločina genocida u Prijedoru u Chicagu je veoma velik. Prije svega u jednom od najvećih, najrazvijenijih i najotvorenijih gradova u svijetu spomenik će svjedočiti o potrebi kontinuirane borbe protiv nasilja, ratnog zločina, zločina protiv čovjećnosti, genocida, ugrožavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Jedan od gradova u kome je izvršen najmasovniji zločin je Prijedor. Grad koji je u svjetsku ratnu historiju ušao sa najviše koncentracionih logora smrti, najviše masovnih primarnih, sekundarnih i tercijarnih grobnica, grad sa najviše osuđenih ratnih zločinaca od strane međunarodnih sudova poslije Drugog svijetskgo rata.

Klix.ba


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button