Lifestyle

EVROPSKA SEDMICA ROBOTIKE: NEZABORAVNO ISKUSTVO ZA 30 MALIŠANA IZ ČITAVE BIHU Augsburgu (Njemačka) je u periodu od 16.11 do 19.11, u sklopu Evropske sedmice robotike organizovana je edukativna ekskurzija na kojoj su po prvi put učestvovala i djeca, predstavnici Bosne i Hercegovine.
Fotografija korisnika/ce European Robotics Week Bosnia and Herzegovina.
Augsburgu je boravilo 30 djece iz šest gradova BiH, u pratnji svojih nastavnika i nastavnica. Djeca su ovom prilikom na jedan vikend “pobjegla” od svakodnevice i kući se vratila sa nevjerovatnim znanjem, novim iskustvom i prijateljima. Na ovoj četverodnevnoj ekskurziji djeca su imala priliku naučiti o sebi, svijetu oko sebe, tehnologiji, ali i o drugim kulturama i ljudima.
Fotografija korisnika/ce European Robotics Week Bosnia and Herzegovina.
Kao nacionalna koordinatorica Evropske sedmice robotike za Bosnu i Hercegovinu Maja Hadžiselimović nam je potvrdila da je zaista bilo zadovoljstvo organizovati jedno ovakvo putovanje, te da je zaista premašilo sva očekivanja.
Fotografija korisnika/ce European Robotics Week Bosnia and Herzegovina.

Kako izgleda najveći KUKA robot Titan, šta mogu humanoidni roboti firme Pal Robotics, kako izgledaju HRC/MRK aplikacije, je li teško upravljati robote joystickom, kako izgleda sjedište firme KUKAMRK Systeme GmbH ili možda Planetarium… O svemu tome govorili su nam učesnici ove grupe na koju smo i više nego ponosni.

Na ovoj edukativnoj ekskurziji, u prva dva dana, posjećeni su: Centralni događaj Evropska sedmica robotike, ABB kamion sa robotima, radionice Open Roberta i AerospaceLab, firma KUKA, firma MRK Systeme GmbH i planetarium Augsburg.U nastavku donosimo utiske učesnika i učesnica

„Kada sam saznala da idem na putovanje bila sam jako uzbuđena. Stvari koje su nam pokazali u toku ova tri dana bile su van svih naših očekivanja. Prvog dana smo posjetili firmu KUKA, gdje se proizvode roboti sa svojim standardnim konfiguracijama. Zatim smo išli u firmu MRK Systeme GmbH, gdje smo mogli vidjeli robote koji su programirani kako bi bili sugurni za čovjeka. Drugi dan imali smo radionice centralnog događaja na kojima smo mi programirali robote i takmičili se čiji će robot doći prije. Nakon svih događaja koje smo posjetili ovdje i svega što smo vidjeli, mogu reći da me robotika još više zanima – izjavila je petnaestogodišnja Džemila koja je bila učesnica ekskurzije.

Pored djece, ovaj vikend bio je zanimljiv i za njihove nastavnike, a tim povodom razgovarali smo i sa Valentinom Vidović, nastavnicom OŠ Kiseljak, koja smatra da je edukativa ekskurzija veoma korisna, prije svega što djeca ranije nisu imala priliku da se upoznaju sa humanoidnim i industrijskim robotima, te što je još važnije, njihovom primjenom. Prvog dana, kada su posjećivali tvrtke, djeci nije bilo sve jasno i zapitkivali su, ali već drugog dana već im je bilo jasnije kako sve funkcioniše. „Mislim da će, kada se vrate i kada se sve slegne, biti puni ideja, da će istraživati još više i proširiti svoje znanje. Veoma važna činjenica je da će njihov pozitivan feedback biti povod za radionice unutar škola.“ – dodala je Valentina.

U sedmici robotike u Augsburgu uživali su i oni najmlađi, a jedan od njih je i Adi (9) iz Tuzle, koji je podijelio svoje impresije: „Roboti mi se pravo sviđaju. Čak sam se i rukovao sa jednim. Vidio sam jednog robota koji može automatski puniti korpe jabukama ali i robota s kojim smo se takmičili u gradnji kule, te robot koji je plesao. Volio bih ponovo doći, kada bih mogao.“ 

Fotografija korisnika/ce European Robotics Week Bosnia and Herzegovina.
Fotografija korisnika/ce European Robotics Week Bosnia and Herzegovina.Treći dan edukativne ekskurzije, zahvaljujući organizaciji Hilfe von Mensch zu Mensch e.V. iz Minhena, prisustvovali smo interkulturalnoj radionici i posjetili izbjegličko naselje u blizini jezera Starnberger, kao i samo jezero. Uživali smo u kulturalnim različitostima i upoznali prijatelje iz Afganistana, Gruzije i Iraka. Dječake je spojila ljubav prema fudbalu, pa ih ni minus nije spriječio da trčkaraju za loptom, dok su se djevojčice za to vrijeme bojile kanom. Razmijenili su se i pokloni, a to su, pored Vispak čokoladica, bili osmijesi na njihovim licima.

Fotografija korisnika/ce European Robotics Week Bosnia and Herzegovina.
Fotografija korisnika/ce European Robotics Week Bosnia and Herzegovina.
Fotografija korisnika/ce European Robotics Week Bosnia and Herzegovina.Pored euRobotics asocijacije, velika podrška u organizaciji događaja je došla od udruženja Naša Djeca Zenica i od Britanske Ambasade u Sarajevu. Naime, Vlada Velike Britanije se ove godine na samitu zemalja zapadnog Balkana obavezala da će pomoći BiH u izgradnji digitalnih vještina kod mladih, te je njihova podrška ovoj edukativno ekskurziji samo mali korak ka ostvarenju tog cilja. Tehnologija s kojom su se susreli učesnici ove edukativne ekskurzije zasigurno će im biti motivacija da nastave istraživati i razvijati svoje digitalne vještine.

Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez društveno odgovornih kompanija koje su pružile podršku, a to su SPARK Mostar, Prevoz putnika Zavidovići, Biss Tours, ZeniLijek, Pero Zenica i naši slatki sponzori Vispak d.d. Visoko i Mak Zara praline. Velike zahvale  što su vjerovali u ovaj projekat i našu djecu!

Ponosni smo na sve one koji su doprinjeli da dječica iz čitave države dožive iskustvo koje će možda dalje oblikovati njihovu želju prema budućem zanimanju. Najviše od svega ponosni smo što među nama žive mlade žene poput Maje Hadžiselimović koje se trude i rade sa najrazličitijih strana svijeta da edukuju mlade naraštaje i motivišu ih u pravcu njihove profesionalne budućnosti.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button