KulturaZanimljivosti i zabava

5 Romantičnih klasika za pogledat u nedjelju navečer










U nedjelju dolaze na red da se pogledaju romantični klasici devedesetih koje uvijek možemo (a i želimo) gledati! Odaberite bilo koji od navedenih i najudobnija, atmosferična, romantična nedjeljna večer je pred vama…

GHOST, DUH

Sam (glumi ga Patrick Swayze) i Molly (glumi ju Demi Moore) sretan su i zaljubljen par koji uživa u svakom zajedničkom trenutku. Jedne večeri u mračnoj uličici, nakon povratka iz kazališta, Sama i Molly presretne lopov koji ubije Sama. No Samov duh ne napusti ovaj svijet, već ostane uz Molly. Uskoro dozna da je njegovo ubojstvo isplanirao Carl i da je Molly u smrtnoj opasnosti. Pokušava upozoriti svoju djevojku, no ona ga ne vidi i ne čuje. Jedina osoba koja može osjetiti njegovu prisutnost je spiritualni medij Oda Mae (Whoopi Goldberg).Ovaj sjajan film nagrađen je s dva Oscara, od kojih je jedan zaradila Whoopi Goldberg za sporednu ulogu, a drugi je pripao Bruceu Joleu Rubinu za najbolji scenarij. Za režiju je zaslužan Jerry Zucker, izvrsnu glazbenu podlogu snimio je poznati Maurice Jarre, a uloge ljubavnog para odglumili su Patricku Swayzeu i Demi Moore, u ovom dirljivom i iznimnom filmu koji će nam pokazati kako prava ljubav traje vječno.

PRETTY WOMAN, ZGODNA ŽENA

Jedan od najvećih hitova devedesetih, film Zgodna žena lansirao je Juliju Roberts u zvjezdanu orbitu hollywoodskih glumica, a ljubavna priča iz filma dan-danas je jedna od onih koje stalno, i iznova, po stoti put svi možemo gledati.

CURLY SUE, KOVRČAVA SUE

Romantična komedija Curly Sue odiše toplinom i ljubavlju prema ljudima kao u filmovima Franka Capre. Režirao ju je majstor filmova za mlade John Hughes. Ova sentimentalna bajka za odrasle uspijeva ono čega se mnogi moderni filmovi gotovo sa stidom odriču: da sasvim zaokupi gledatelja, uvuče ga u svoju priču i navede da od sveg srca navija, plače i smije se s junacima filma. Bill Dancer (glumi ga James Belushi) skitnica je koja preživljava koristeći se sitnim prijevarama. Glavna mu je pomoć dražesna kćer Sue (glumi ju Alison Porter), uz čiju pomoć Bill često nasamari naivnog prolaznika. Jednog dana sreću simpatičnu odvjetnicu Ellison (Kelly Lynch), koja se odmah sažali nad sudbinom jadne djevojčice, prisiljene živjeti na ulici. No kada sutradan Ellison slučajno naleti automobilom na Billa, ovaj prevarantski duo koristi iznenadnu priliku kako bi se uselio kod dobrodušne odvjetnice. I dok njezin sumnjičavi dečko Walker (John Getz) polako gubi živce, Bill i Sue osvajaju njezino srce.

FATHER OF THE BRIDE, OTAC MOJE NEVJESTE

Američka komedija remake je istoimenog filma Vincenta Minellija iz 1950. godine, sa Spencerom Tracyjem i Elisabeth Taylor u glavnim ulogama. Novu verziju predvodi izvrstan Steve Martin, kojemu je po nekim američkim kritičarima ovo najbolja filmska uloga. Njegovu suprugu, za razliku od njega oduševljenu kćerinim izborom životnog partnera, tumači slavna Diane Keaton, dok je najsmješnija uloga – koordinatora vjenčanja – povjerena komičaru Martinu Shortu. Potaknut uspjehom ovog filma, redatelj Charles Shyer snimio je i njegov nastavak 1995. godine, u kojemu su glavni junaci zaokupljeni tek rođenom unukom.

ROBIN HOOD: PRINCE OF THIEVES, ROBIN HOOD: PRINC LOPOVA

Poznatu priču o Robinu Hoodu, junaku Sherwoodske šume, glasovitom odmetniku koji se borio za prava siromašnih, nije potrebno posebno predstavljati. Režiser Reynolds ostvaruje uspješan povijesni spektakl znatno većih pretenzija. Odnos Robina i Azeema unosi elemente popularnih buddy buddy filmova u kojima dvojica partnera različitih mentaliteta, a nerijetko i boje kože uspijevaju savladati nepremostive prepreke. Ujedno uvodi i antirasističke motive koji su daleko prisutniji u vremenu snimanja filma, no u srednjovjekovnoj Engleskoj.

Ipak u zvjezdanoj postavi najdojmljiviji je Morgan Freeman koji suspregnutom glumom i naglašenom osobnošću dominira ekranom u svim scenama u kojima se pojavljuje, dok je M. E. Mastrantonio šarmom i glumačkim umijećem dala uvjerljivost liku Marian. Kevin Costner je ovdje možda svima ipak najdraži Robin Hood. Do sada je priča ekranizirana preko dvadeset puta, a ova je bila najskuplja i najbogatija efektima.

Izvor: Journal.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button