Vijesti

Godišnje od duhanskog dima u BiH umre oko 9.000 ljudi

U BiH svake godine od bolesti povezanih s duhanom umre oko 9.000 ljudi, među kojima je 900 pasivnih pušača, uključujući i djecu koja su izložena dimu pušača iz njihove okoline i na javnim mjestima.

Iz Kancelarije Svjetske banke u BiH upozoravaju da će u BiH, ako ne bude ništa preduzeto u naredne dvije decenije od bolesti zbog upotrebe duhana prerano umrijeti 180.000 ljudi.

U okviru podizanja svijesti o štetnosti duvanskog dima u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru kreativnu instalaciju “Život u dimu” posjetilo je više od 10.000 ljudi. Njen cilj je prikazati kako izgleda borba građana za čist vazduh u zatvorenim prostorijama punim duhanskog dima, a posjetiocima je pružena prilika 16. i 17. novembra da se upoznaju o štetnom djelovanju upotrebe duhana i izloženosti duhanskom dimu.

Građani su istakli podršku inicijativi “Klima bez dima” u okviru koje je organizovan ovaj događaj s ciljem zagovaranja novih zakonskih rješenja kojim bi bilo zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru.

“Riječ je o zaštiti djece i onih koji su izabrali da ne puše, omogućavajući im okruženje bez duhanskog dima u zatvorenom prostoru na javnim mjestim, gdje neće biti žrtve duhanskog dima”, rekao je šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Emanuel Salinas.

Ova inicijativa je dio projekta “Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH”, koji je podržala Vlada Švicarske, a sprovodi ga Svjetska banka u partnerstvu sa entitetskim ministarstvima zdravlja, zavodima za javno zdravlje i drugim domaćim partnerima.

SrnaKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button