STATUS DANA: Prestanite biti balkanska rasištička horda

STATUS DANA: Prestanite biti balkanska rasištička horda

Prestanite mi u inbox slati linkove sa lažnim vijestima o kriminalnim radnjama izbjeglica. Većina njih je samo gomila gluposti i laži.

Prestanite se brinuti o mojoj sigurnosti.
Moji dragi/e sugrađani/ke Vi ste me mnogo puta više koštali zdravlja, novca, života, snage.

Prestanite analizirati te nesretne ljude i njihove odluke. Nemate moralno pravo kad ste upravo Vi oni koji odlaze ili bi odlazili svaki dan.

Prestanite se smatrati superiornijim, pametnijim, civilizovanijim, jer niste.
Zaista niste. Ovi ljudi nisu divljaci niti beduini nego insani sa svim svojim različitostima, manama i vrlinama.

Prestanite ih doživljavati kao nepoželjnu statistku. Pogledajte u svog brata, svog sina, svog rođaka, muža. Pogledajte i zahvalite se Bogu što niste na mjestu žene ili porodice iz Iraka, Sirije, Palestine, Pakistana, Afganistana koje su ih možda vidjele posljednji puta.

Prestanite mi postavljati glupa pitanja, čiji odgovor ionako ne želite čuti. Zašto bježe? Zašto se ne bore? Zašto imaju telefone?
Nema tog odgovora koji može ublažiti Vaš rasizam.

Prestanite ih doživljavati kao ljude koji žele uzeti Vašu zemlju. Ne žele! Ne, čak štaviše za njih su Srbija, Bosna, Hrvatska isti vrag koji žele napustiti u miru.

Prestanite se praviti da ne znate, da ne vidite. Prestanite jer evo u ovom trenutku u Vašoj zemlji pokušava zaspati mladić koji je nakon što je dobio komad hljeba i paštetu u tom logoru od kampa u Bihaću saznao da je njegov posljednji rođak u Iraku ubijen.

Prestanite biti bezdušnici koji ignorišu i zaboravljaju da su do juče upravo oni ovisili o solidarnosti i otvorenosti drugih.

Prestanite prati savjest riječima: “Nedo’ Bog nikom” jer to nije dovoljno.

Prestanite biti balkanska rasištička horda! Postanite INSANI!

Nihad Suljić

Facebook Comments