ArhivaBiznisU fokusu

KAMELEON INTERVJU // SAMRA MUJAČIĆ: “Polaznici sa STEM akademije izlaze sa ozbiljnim predznanjem za tehničke fakultete”

IT zanimanja su najpopularnija. Toliko se traži stručnjaka iz ove oblasti da mnoga zanimanja ne znamo ni prevesti na naš jezik, a kamoli obrazovati sav taj potrebni kadar. Pa svi koji imaju ikakav afinitet žure na kurseve, usavršavanja, prekvalifikacije…

No, bolest se liječi prije nego “napadne”. Da ne odemo u pogrešnom smjeru, reći ćemo da u Tuzli i Brčkom postoje mjesta na kojima klinci od 6. godine mogu učiti o programiranju, robotici, modernim tehnologijama, te naučiti kako razmišljati da bi sutra bili uspješni u ovim zanimanjima. 

Bilo da ste roditelj, da imate od 6-18 godina i zanima vas ova oblast ili ste običan znatiželjnik, sigurno vas zanima o čemu govorimo. Riječ je o jedinoj STEM akademiji u Bosni i Hercegovini, koja se vodi sloganom da “obrazuju novu djecu za digitalno doba”.

“U budućnosti će naša djeca zarađivati tako da kreiraju software i uređaje koji će zamijeniti rutinirane poslove, a to će moći samo ako su potkovani odgovarajućim znanjima iz domene savremene digitalne tehnologije. U čitavom svijetu postalo je uobičajeno takve kompetencije nazvati „STEM znanjima“, gdje ova kratica dolazi od Science, Technology, Engineering & Mathematics, odnosno nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika”, stoji na njihovoj oficijalnoj web stranici, na kojoj možete pronaći sve pojedinosti koje vas interesuju o STEM akademiji.

Kad čujete i šta je o STEM akademiji i njihovom radu, za Kameleon, rekla voditeljica akademije, profesorica Samra Mujačić, poželjet ćete postati dijelom ovog tima budućnosti ili upisati svoju djecu na njihove programe.

“Ono što je specifično za STEM akademiju je to da se radi o interdisciplinarnom STEM programu koji obuhvata programiranje, robotiku, logičko razmišljanje, inženjerstvo, elektoniiku, matematiku, te neke druge discipline kao što su istraživanje svemira, prirodnih pojava, transportne tehnologije, hemije i sl., na takav način da svakom uzrastu koji pohađa Akademiju isporučujemo kombinaciju ovih STEM oblasti koristeći se za to prilagođenih laboratorijskim setovima, softwareima i vlastitim iskustvom i maštom, koji su im u potpunosti prilagođeni“, objašnjava profesorica Mujačić.

Upravo za prilagođene projekte za najmlađe polaznike, nedavno su dobili svojevrsno “priznanje” od strane proizvođača uređaja koje koriste u svom radu Makey Makey, koji su ih objavili na svojim društvenim mrežama kao pozitivan i perspektivan primjer upotrebe njihovih proizvoda.

Makey Makey je objavio nekoliko postova o nama i našim polaznicima iz Tuzle. Pokazali su širokoj zajednici svojih pratilaca projekte koje mi ovdje radimo, tačnije muzičkih instrumenata od kartona i drugih materijala, za čije funkcionisanje je korišten baš Makey Makey uređaj”, ponosna je voditeljica ovog sjajnog projekta.

Klinci koji se kroz STEM akademiju obrazuju za budućnost i digitalno doba koje je već uveliko nastupilo, nakon završenih ciklusa edukacije, spremni su da se ozbiljno bave tzv. STEM zanimanjima.

Polaznici srednjoškolskog uzrasta imaju posebnu korist od STEM akademije u smislu pripreme za tehničke fakultete jer na Akademiji dobijaju ozbiljno predznanje i podlogu za dalje izučavanje ovih oblasti. Ipak se radi o budućim studentima koji s naše Akademije izlaze sa znanjima o mikroprocesorskim platformama (Raspberry Pi, Arduino), naprednim edukacijskim robotima (Mindstorms EV3, STEMI) IoT (Internet of Things) ekosistemu, programerskim vještinama (HTML, CSS, Python i dr.), osposobljeni da koriste tehnologije u oblaku, kao i drugim kompetencijama koje je osim kod nas, moguće steći samo na fakultetima”, pojašnjava profesorica Mujačić, te dodaje da je STEM akademija mjesto gdje djeca stiču ICT pismenost koja je pored naučne, finansijske, socijalne i još nekih drugih novih pismenosti svrstana u skupinu osnovnih pismenosti od strane Svjetskog ekonomskog foruma, i također u Agendi Europe 2020.

Osim ICT pismenosti i kompetencija kao što su kritično razmišljanje i kreativnost, polaznici ovog naprednog edukacijskog programa stiču i određene karakterne vrijednosti kao što su radoznalost, posvećenost, liderstvo, koje su potrebne jednoj individui koja će živjeti, raditi i biti uspješna u vrijeme kada će ogroman broj poslova biti “povjeren mašinama”. Na Akademiji smatraju da su komunikacijske i kolaboracijske, te sposobnost da prihvate okolinu u kojoj žive i budu u mogućnosti u njoj dobro funkcionisati, neophodne za mlade ljude koji se spremaju za svijetlu budućnost.

Kako je u našoj zemlji najbitnije da imaš papir za svoje kompetencije, profesorica Mujačić objasnila i je kako je, u tom pogledu, regulisana STEM akademija.

Na kraju svakog ciklusa, naši polaznici ga kompletiraju završnim projektima koji pripremaju cijeli dan, koji na kraju tog dana prezentuju. Nakon toga mi organizujemo jednu šarenu i veselu promociju za njih i njihove roditelje, gdje im dodijelimo diplome kao krunu za rad i trud. To su diplome koje su u rangu svih drugih programa neformalnog obrazovanja za djecu i mlade, ali su one manje bitne u odnosu na znanje, vještine i kompetencije koje djeca ponesu sa STEM akademije“, ne skrivajući zadovoljstvo priča nam profesorica.

Kao što smo prognozirali na početku teksta, sada sigurno želite znati više o ovom programu i uključiti se ili uključiti svoju djecu. Prije toga treba još nešto da znate.

Ono što se kod nas često dešava jeste da na kraju časa djeca ne žele da idu kući, uopšte ne primijete da je vrijeme nastave gotovo, jer jako brzo zavole sve aktivnosti. S druge strane, roditelji nam često dođu prezadovoljni jer djeca tokom naših programa počnu drugačije razmišljati, oni na njima primijete sve te pozitivne promjene koje se ne vezuju samo za tematiku koju mi obrađujemo s njima. To su naši najbolji pokazatelji da zaista radimo dobar posao, završava voditeljica STEM akademije razgovor za Kameleon.

Želite za vaše klince najbolje, to znaju i ptice na grani.

Imaš od 6 do 18 godina i zanimaju te digitalne tehnologije i kako taj svijet funkcioniše?

STEM akademija je pravo mjesto, a iznad su i tvoji razlozi zašto treba da se pridružiš ekipi od 110 polaznika i timu profesionalaca koji rade sa STEM-ovcima!

 

Razgovarala: Damira Ibranović

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button