Izložba koju vrijedi pogledati

Izložba koju vrijedi pogledati

U Međunarodnoj galeriji portreta “Ismet Mujezinović” u Tuzli, večeras je otvorena izložba autora, kolekcionara, Pierre Courtin-a, a koja obuhvata kolekciju umjetničkih djela pod nazivom “Sarajevo Storage”.

Prema riječima autora, radi se o kolekciji koja je započeta u Parizu 2001. godine koja danas broji više od 350 djela 200 mladih i etabliranih umjetnika iz BiH, sa Balkana i šire.

Pierre Courtin je kazao da mu je uvijek bio cilj da podrži lokalne umjetnike i da ih promoviše na globalnom nivou.

Misija mi je da promovišem umjetnost bh. autora u svijetu. Želio sam uvijek da ih povežem s pravim osobama da mogu sami “poletjeti”, rekao je Courtin dodajući da se njegova galerija danas podjednako nalazi i u Sarajevu i u Parizu.

U kolekciji se mogu naći djela koja izražavaju pripadnost ili posebnu privrženost glavnom gradu BiH i lokalnoj savremenoj sceni.

Pošto je i sam umjetnik, Courtin propituje postupke razumijevanja, skupljanja i sistematizovanja umjetničkih djela koja mu se dopadaju.

U Courtinovoj kolekciji su radovi i ovih umjetnika: Gordana Anđelić-Galić, Enki Bilal, Igor Bošnjak, Andrej Đerković, Ziyah Gafić, Trio – Bojan Hadžihalilović & Dada Hadžihalilović, Anur Hadžiomerspahić, Nela Hasanbegović, Ivan Hrkaš, Šejla Kamerić, Milomir Kovačević, Aleksandra Nina Knežević, Damir Nikšić, Edo Numankadić, Renata Papišta, Daniel Premec, Damir Šagolj, Nebojša Šerić Shoba…

Izloženi su i relikviji, objekti i neodredivi predmeti Marine Abramović, Saâdane Afif, Alexis Argyroglo, Ambrosie, Daniela Clappa, Adele Jušić & Danijele Dugandžić, Kurta & Plaste, Laibacha, Romana Uranjeka, Yoko Ono…

Izložbu je podržala fondacija Agnčs b uz srdačnu pomoć Lucie Gigli i Nine Knežević, a bit će otvorena do 28.11.2018.godine.

Tuzlarije.net

Facebook Comments