Muzički spektakl bezvremenskog sevdaha

Muzički spektakl bezvremenskog sevdaha


U subotu je u eksklusivnom ambijentu Neues Schloss u Stuttgartu jedna od najvećih glazbenih atrakcija u regiji Božo Vrećo je priredio. Publika koja je popunila do zadnjeg mjesta kristalnu dvoranu dvorca u Stuttgartu slušala je Božu gotovo hipnotički. Zaveo je ih je svojim besprijekornim zvonkim glasom, emotivnim interpretacijama ali i vizulnom avangardom, koja se rijetko viđa na sceni.

Emotivni i inspirativni sevdah Bože Vreće koji ruši granice između tradicionalnog i modernog, gdje taj Veliki glas, iznosi jedan novi način izvođenja sevdalinki, zapravo jedan novi pravac u glazbi gdje zahvaljujući neprikosnovenom vokalnom talentu, kantautorskom nadarenošću potkrijepljenom znanstvenim etnološkim istraživanjima sve to začinjava poigravajući se sa jazzom, bluesom, soulom.

Uz pratnju vrsnih glazbenika izazivao je suze, smijeh, duge aplauze iskrene zagrljaje koje će publika sigurno dugo pamtiti. Koncert je započeo sa izvedbom Zapjevala sojka ptica, Dragi, Pašana, Pandora, Tko li noćas miluje ti kosu, Krila, Sanjao sam, Rane moje i brojne druge. Izvodio je nešto izvornih sevdalinki ali ponajviše kantautorske pjesme sa starog i novog albuma.

Prije svake izvedbe ‘kralj sevdaha’ dao je humorističnu dosjetku čime je nasmijao publiku kojoj je u pauzi od sevdalinki trebao osmijeh jer suze su tekle u potocima gotovo pri svakoj izvedbi. Posebno emotivan dio koncerta je bio kad je pjevao skladbu ‘Elma’ koju je Božo napisao o svojoj prvoj ljubavi iz osnovne škole koja je, zajedno s obitelji, ubijena u ratu.Također je poseban trenutak bio izvedba sklabe Krila za koju je naveo da ju je napisao i snimio u možda najgorem trenutku boli.

Božo ne krije svoje emocije, otvoreno je priznao da je homoseksualac, a javnost je svjedočila i njegovom slomljenom srcu kada je prekinuo zadnju vezu. Ne štedi svoj privatni život i utkao je sebe cijelog u svaku svoju pjesmu, zato ne treba čuditi posebna vezanost publike i ovog glazbenika anđeoskog glasa, koji je poslije koncerta preko sat vremena potpisivao albume i slikao se s obožavateljima zapravo najbrojnija publika su mu žene.

Božo je stvorio od sebe i svoje pojave jedinstveni umjetnički koncept – ne samo u Bosni i Hercegovini, već i cijeloj Europi a sada prelazi i kontinente. Da mu sjajno ide, govori i činjenica da je donedavno došao sa nastupa na Broadwayu gdje mu je njujorški Metropolitan posatvio naslovnicu “Pavaroti of Balkan”. Božo nastupa diljem Europe u najeminentnijim zdanjima poput ovog Neues Schlossa u Stuttgartu u kojem do sada niti jedan glazbenik iz regije nije nikada nastupao.

Inspiraciju za svoje pjesme pronalazi istraživajući sevdalinke, događaje iz života ljudi ali najveću inspiraciju pronalazi kako nam je rekao duboko u sebi i kaže da zahvaljujući teškim situacijama u životu se ne libi da to sve zapiše da to sve negdje pretvori u stihove jer ga to naprosto regenerira. Koncerti su za njega ljekoviti, jer kaže da je njegov idealni partner njegova pjesma i da je njegova publika, motivacija, potpora i zapravo netko tko ga treba da ga izliječi u svemu tome.

Prepoznatljive geometrijski savršene tetovaže, krhka figura i make-up te ljubav prema avangardnoj garderobi, suknjama, crnoj boji. Sve to sjajno Božo iznosi i potpuno je svoj. Božo nije krio oduševljenje publikom u kojoj su velika većina bile žene, besprijekorno dotjerane što je već dugo poznato da njegove koncerte dolaze mahom žene kojima je osim zajedičke simaptije prema Božinoj sevdalinki poveznica njegovan i avangardan izgled.

​Na koncertu smo susreli i tri obožavateljice Nina, Anita i Snježana koje su prevalile preko tisuću kilometara da dođu na njegov koncert i kažu da ga prate gdje god da nastupa. Božinu publiku sačinjavaju zaljubljenici u njegovu glazbu iz gotovo svih zemalja u regiji. Ali bili su na koncertu i strani gosti, a jednu skupinu smo pitali, Kako su doživjeli Božinu glazbu s tim da ne razumiju tekst pjesama? Rekli su da iako ništa nisu razumjeli što je pjevao samo su osjetili neopisivu emociju zbog koje će kako kažu zasigurno ponovno doći na njegov koncert.

Tisuće priča i tradicija susreće sa ovim posebnim izvođačem. Ponekad nam se čini da Božo Vrećo predstavlja balkansku povijest ne samo pjesmom nego i izgledom, tetovažama, za koje inspiraciju pronalazi u keltskim i ilirskim tradicijama preko slavenskih, turskih do sefardskih.

Oslobođenje.ba


Facebook Comments