Mjesec dana nakon izbora: U RS-u SNSD nikad jači, u FBiH niko neće sa SDA

Mjesec dana nakon izbora: U RS-u SNSD nikad jači, u FBiH niko neće sa SDA


Mjesec dana nakon Općih izbora u BiH, u jeku razgovora o potencijalnim koalicijama, barem na nižim nivoima, izdvajaju su dva jasna politička bloka, odnosno nastojanja. SNSD je u Republici Srpskoj nikad jači, dok u FBiH većina stranaka pokušava da dokaže da ne želi sa SDA.

Rezultati izbora prema dosadašnjim političkim tokovima očito će se prvo implementirati u Republici Srpskoj, gdje je postizborna priča dosta jasnija.

Apsolutni pobjednik i stranka koja u svakom smislu kontroliše politički život u RS-u je SNSD i njen lider Milorad Dodik. Nakon nekoliko dana postizborne euforije opozicionih stranaka, koje su alarmirale javnost i nadležne institucije da je izvršena velika izborna krađa, opozicioni polet je utihnuo.

Raspad opozicije u RS-u

Savez za promjene, odnosno Savez za pobjedu, kako je nosio ime u predizbornoj kampanji, faktički više ne postoji. To je jučer saopćio lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić. Ta stranka je istupila iz opozicionog bloka i najavila razgovore sa SNSD-om o formiranju vlasti u RS-u.

Nešto ranije politički potres zabilježen je i u SDS-u, gdje je iz stranke isključen gradonačelnik Doboja Obren Petrović, koji je na pragu učlanjenja u SNSD, a prema izjavi Milorada Dodika sa tom strankom će sarađivati i djelovati u državnom parlamentu gdje je izabran.

Stavove slične Petroviću iznio je i potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica, načelnik Sokoca.

Ako se u obzir uzme da je SNSD već ranije u koaliciji i dogovorenom partnerstvu sa Socijalističkom partijom (SP) i Demokratskim narodnim savezom (DNS), koji je doduše pokazivao određeno nezadovoljstvo zbog svog statusa, ali se “povukao” na vrijeme, jasno je da se opozicija u RS-u svela “na dva slova.

Jedini dosljedan ranijim stavovima u opoziciji RS-a ostao je PDP, koji principijelno poručuje da ne želi ni razgovarati sa SNSD-om.

Sve to upućuje da Dodik i SNSD u RS-u nikada nisu bili moćniji, naročito ako se uporedi situacija sa 2014. godinom, kada je SNSD tijesno formirao vlast i to tako što su bukvalno “kupili” dvojicu zastupnika.

Trenutno stanje u RS-u upućuje na činjenicu da SNSD u tom entitetu kontroliše sve, vlast od mjesnih zajednica do najviših političkih funkcija, uz kontrolu javnih preduzeća, policije i drugih institucija.

U FBiH suprotni procesi

Za razliku od RS-a, politički procesi u FBiH svode se na razgovore građanskih stranaka o pokušaju formiranja vlasti u nekoliko kantona, sa jednom idejom vodiljom – isključivo bez SDA i HDZ-a.

Prva misao koju su lideri građanskih stranaka, SDP-a DF-a Naše stranke, ali i stranaka nastalih razlazom sa SDA, poput Naroda i pravde, Nezavisnog bloka, uz SBB istakli da apsolutno ne žele ni razgovarati sa SDA o mogućem koaliranju.

Da stvar bude zamršenija, zanemarena je činjenica da je SDA osvojila najveći broj glasova, nešto više od 290 hiljada. Ipak, u nekoliko kantona se vode ozbiljni razgovori o formiranju kantonalnih vlasti bez SDA, poput u Kantonu Sarajevo, ZDK, Tuzlanskom kantonu, a vjerovatno i u BPK.

Iz SDA do danas se nisu mnogo oglašavali o tome. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović u intervjuu za Klix.ba kazao je da očekuje da ta stranka učestvuje u vlasti uz napomenu da će koaliciju ponuditi SDP-i u DF-u.

SDA insistira da vlast treba praviti od državnog nivoa prema nižim nivoima vlasti, te da sve drugo vodi u slabljenje probosanskog političkog bloka uz napomenu da oni koji budu otežavali procese, žele isključivo fotelje.

Izvijesno je da će vlast u FBiH teško biti formirati i bez HDZ-a, starog partnera SDA.

Koliko će zbog svega navedenog trajati procesi uspostave vlasti u FBiH i državnom nivou i koliko će građani ispaštati, pokazat će kolika je glad političara za pozicijama i do kojih ucjena su spremni ići.

Video u fokusu


Facebook Comments