SportU fokusu

Mara Lakić-Brčaninović: “Ne smijemo sebi dozvoliti luksuz da i ove sezone napustimo društvo najboljih”

Tuzlansko Jedinstvo je klub sa historijom kakvu ima malo koji ženski košarkaški klub u Bosni i Hercegovini. I ptice na grani znaju sve o njihovom uspjehu iz marta 1989. godine i osvajanju klupskog europskog zlata. To je njihov najveći, ali svakako ne jedini uspjeh. U njihovim vitrinama su brojni pehari, medalje i priznanja za osvojena takmičenja tokom svih ovih godina u različitim selekcijama kluba.

Shodno situaciji u kojoj je bh.sport, ne čudi ni da jedan ovakav klub osim uspona i uspjeha ima i padove. Padove Jedinstvo bilježi u nekoliko posljednih sezona. Ove godine su čak bili pod velikim upitnikom da li će nastupiti u najvišem rangu takmičenja za košarkašice.

Iza nas je jedna od naših najlošijih sezona do sada, budući da smo ispali iz lige. Međutim, zbog malog broja ekipa i situacije u ženskoj košarci generalno, uspjeli smo se vratiti da bi u Premier ligi BiH bilo što više ekipa“, iskrena je trenerica jedinstva Mara Brčaninović Lakić.

Prethodnih sezona se dešavalo mnogo toga u “četiri zida kluba” – otišle su neke od glavnih igračica, a sada se Jedinstvo oslanja na svoj igrački kadar koji čine veoma mlade igračice.

Statistika nam prošle godine nije išla na ruku. Četiri ekipe su na kraju sezone imale isti broj bodova, ali nas je uništila koš razlika, pa smo ispali. Ove sezone sebi ne smijemo dozvoliti takav luksuz, iako smo opet čvrsto stali iza odluke da nastupimo s mladom ekipom koju čine “naša djeca”, nastavlja Lakić-Brčaninović za Kameleon.

Mlade Tuzlanke ipak su dobile pojačanje, koja je tu da podigne igru na viši nivo, ali i da bude uzor mlađim košarkašicama.

Pojačali smo ekipu sa iskusnom igračicom. Radi se o bivšoj reprezentativki Srbije, Ivi Roglić, od koje očekujemo da odradi veliki posao u našoj ekipi”, dodaje Lakić – Brčaninović.

Žrijeb za sami početak Prvenstva BiH nije bio naklonjen Tuzlankama, pa su u prvom kolu dobili “najtvrđi orah” – ŽKK RMU Banovići, aktuelne prvakinje i glavne favoritkinje za ponovno osvajanje titule.

“Jasno je da je ekipa iz Banovića veoma jaka i apsolutni favorit u utakmici prvog kola. Pitanje je samo kolika će biti koš razlika. Nama će to biti jedan jak trening, da sami vidimo koliki smo posao napravili u pripremnom periodu i da se spremimo za naredne utakmice koje dolaze i koje planiramo dobiti”, zaključuje direktorica i trenerica Jedinstva.

Mi djevojkama želimo sreću i fair play igru danas, u utakmici koja se igra u Mejdanu od 17 sati.

Razgovarala: Damira Ibranović

 

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button