Vijesti

Kolege i prijatelji se oprostili od advokata Fahrije Karkina

Članovi porodice, kolege i prijatelji oprostili su se danas na komemorativnoj sjednici od advokata Fahrije Karkina koji je preminuo prije dva dana u Sarajevu.

Predsjednik Advokatske komore Federacije BiH Nikica Gržić rekao je da je ponosan što je poznavao Karkina i sarađivao s njim, te da je njegov doprinos profesiji nemjerljiv.

– Za sve nas koji smo s njim sarađivali bio je čovjek u punom smislu te riječi – istakao je Gržić i dodao da je Karkin uvijek bio izravan i iskren, sviđalo se to nekom ili ne.

Naglasio je da je Karkin insistirao da advokatura bude i ostane samostalna i nazavisna elitna profesija kakva je uvijek i bila, zbog čega će neizmjerno nedostajati njegova podrška, savjeti i poneka dobronamjerna primjedba.

– Kolega Fahrija je po svom životu u advokatskoj karijeri i po svemu inspiracija za sadašnje i buduće generacije advokata Bosne i Hercegovine, ali i daleko šire – potcrtao je Gržić.

Karkinova kolegica Vasvija Vidović navela je da su da ga kolege advokati voljeli – neko zbog hrabrosti, upornosti, stručnosti i autoriteta u sudnici, a neko zbog uvijek vedrog osmjeha i prijateljskog raspoloženja.

– Njegov rad obilježio je advokaturu, onu predratnu i onu poslije rata i sigurna sam da će se o njemu i njegovim slučajevima pričati iz generacije u generaciju – kazala je Vidović.

Dodala je da se takav talenat i ljubav za posao kojim se bavi rijetko rađaju, kao što se rijetko rađa i čovjek koji je i u najtežim vremenima imao snage da stane uz one koje je čitav svijet napustio i unaprijed osudio.

Vidović je navela da je Karkin pomagao mnogim kolegama, advokatima, sudijama i da je zaštitio i spasio mnoge u teškim ratnim vremenima, o čemu se malo zna.

Fahrija Karkin preminuo je u Sarajevu u četvrtak, 1. novembra u 71. godini.

Dženaza Karkinu će biti klanjana danas poslije podne-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a ukop obavljen na gradskom groblju Bare u 13.30 sati, gdje će također biti klanjana dženaza.

Fokus.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button