BiHVijesti

Preporuke EP-a za članstvo zemalja zapadnog Balkana u Uniji













Vanjskopolitički odbor Evropskog parlamenta većinom glasova usvojio je u ponedjeljak preporuke za Zapadni Balkan.

Preporuke predstavljaju poziciju EP-a kad je riječ o nastavku politike proširenja, a pozivaju na veće angažiranje sa zemljama zapadnog Balkana, borbu protiv korupcije, promociju pomirenja u regiji te na uspostavljanje adekvatnog finansiranja zemalja u procesu pristupanja Uniji.

Preporukama i usvojenim amandmanima ukazuje se na mogućnost paralelnog odvijanja procesa unutrašnje reforme i proširenja EU-a i definira konačan cilj procesa pristupanja, prenosi Tanjug.

“Mora se osigurati da poboljšana metodologija podržava punopravno članstvo kao konačni cilj i da EU postavi jasna pravila i kriterije kojih će se pridržavati kako bi povratila kredibilitet”, piše u preporukama.

Nacrt preporuka sačinio je izvjestilac EP-a Tonino Picula ususret samitu EU – Zapadni Balkan, koji je zbog pandemije bolesti COVID-19 pomjeren s maja na najvjerovatnije kraj juna.

Glasanje kvalificirane većine

Teskt preporuka EP-a podržava neke od ideja koje je Evropska komisija već predstavila u novoj metodologiji procesa pristupanja, kao što je otvaranje poglavlja u skupovima, kako bi se “grupiranjem tema i politika osigurale, ali i možda ubrzale konkretne reforme”.

Istovremeno, traži se i snažniji mehanizam uvjetovanja, odnosno povratnost procesa pristupanja.

“Treba razmotriti uvođenja glasanja kvalificiranom većinom kad je riječ o procesu pristupanja EU-u, pri čemu bi princip jednoglasnosti bio zadržan u Vijeću EU-a kada se odlučuje o otvaranju, odnosno zatvaranju pristupnih pregovora”, navodi se u tekstu.

Preporuke zahtijevaju i jasnija mjerila uspjeha i napretka za svaku pojedinu zemlju kandidata, kao i kontinuiranu evropsku podršku tokom cijelog procesa.

Uz to, predlaže se da kandidati koji su već u pregovorima o članstvu, Srbija i Crna Gora, mogu nastaviti proces i po novoj metodologiji ako “sami tako odluče”.

EP traži veće “političke poticaje” za zemlje zapadnog Balkana i daje podršku postepenom uključivanju zemalja kandidata u sektorske politike programe i prije dobijanja članstva.

Usklađivanje politika

Insistira se i dalje na postepenom usklađivanju vanjske i sigurnosne politike zemalja u procesu pristupanja s politikom EU-a, kao i na uključivanju predstavnika zemalja zapadnog Balkana u predstojeću Konferenciju o budućnosti Evrope.

Evropski parlament zalaže se i za pomoć zemljama zapadnog Balkana u rješavanju unutrašnjih političkih polarizacija i bojkota rada parlamenata u regiji.

“Treba podržati i izborne reforme kako bi se osigurali slobodni, fer i transparentni izbori, u skladu s međunarodnim standardima”, navodi se u tekstu preporuka.

Evropski parlament posebno ukazuje na važnost da se osude kampanje, prijetnje i zastrašivanja novinara i medija, da se takva djela istraže i procesuiraju, a novinarima osiguraju pitanja i tražiti od zemalja zapadnog Balkana da se obavežu na pomirenje i mirno rješavanje dugogodišnjih razmirica”, stav je EP-a.

Preporuka EP-a za politiku proširenja i Zapadni Balkan odnose se i na insistiranje na rješavanju ratnih zločina i pitanja nestalih, kao i u promociji antidiskriminacijskih politika u regiji.

‘Jasan signal’ podrške

Vanjskopolitički odbor podržao je i prijedlog o nastavku nesmanjenog finanasiranja zemlja u procesu pridruživanja Uniji.

“Mora se uspostaviti i strateški ekonomski i investicijski plan kako bi se poboljšali kompetitivnost i održiv razvoj zemalja koje su u procesu pristupanja”, zaključuje se u tekstu usvojenom na Vanjskopolitičkom odboru EP-a.

Picula ocjenjuje da su prijedlozi “jasan sigal” podrške koju EP daje naporima zemlja u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU.

“Istovremeno, to je i jasan signal naše podrške nastavku procesa proširenja, kao jedne od najuspješnijih politika EU-a”, poručio je Picula.

O prijedlozima usvojenim na Vanjskopolitičkom odboru glasat će se i na sljedećem plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta.

Izvor: Agencije



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button