Bilal Šuman: “Novi sistem takmičenja je šansa za bh.reprezentaciju”

- Kategorija: Rukomet, U fokusu

Rukometni Zmajevi okupili su se u Tuzli danas pred utakmice protiv Bjelorusije i Češke u okviru kvalifikacija za Europsko prvenstvo.

Održana je press konferencija na kojoj su se novinarima obratili selektor Bilal Šuman, kapiten reprezentacije Nikola Prce, Marko Panić, te novi stručni savjetnik u stručnom stožeru, Danac Lasse Boesen.

Iako imamo malo vremena za neke velike promjene u ekipi. Danas dolaze igrači koji još nisu stigli, tako da ćemo večeras na treningu u 18 sati biti kompletni. Imamo situaciju, Vranješ je suspendovan na dvije utakmice, Mandić je povrijedio meniskus, Terzić ima problem s povredom zgloba, ali se nadamo da će bar Terzić biti spreman za četvrtak”, rekao je selektor Šuman. “Čekaju nas dvije teške utakmice u samo par dana, ali ipak nam je cilj osvojiti što više bodova. Idemo na to da bodove uzmemo odmah u Bjelorusiji, jer nas po povratku u BiH čeka teža utakmica protiv Češke.”

Selektor je naglasio i da novi sistem takmičenja,prema kome umjesto 16, učestvuju 24 selekcije, našoj reprezentaciji daje velike šanse za kvalifikacije na Europsko prvenstvo.

Prema zadnjim rezultatima, u narednim utakmicama nas očekuju reprezentacije koju su malo bolje od nas. Teško će biti igrati i u gostima s ekipom Bjelorusije, protiv koje smo posljednje dvije utakmice igrali neriješeno. U ovom momentu je njihova jedina prednost domaći teren. Češka je odlična ekipa, pokazali su to na EP-u u Hrvatskoj, osvojivši šesto mjesto”, rekao je Prce, dodavši da s obzirom na sastav češke reprezentacije, on “bi se potpisao na dva boda u ove dvije utakmice”, tipujući na pobjedu protiv Bjelorusa.

Kapiten je stava da bjeloruska reprezentacija nije posebno atraktivna i jaka ekipa i da Zmajevi, uz dobru postavku igre imaju jako dobre šanse u utakmici protiv njih.

Mladi Marko Panić se osvrnuo na hendikep u sastavu naše reprezentacije.

Imati ćemo problem na poziciji pivota, jer je Vranješ suspendovan, a i još neki igrači su povrijeđeni. Uprkos tome, uz bazu u odbrani i par lakih golova iz kontre i polukontre, mislim da možemo do pozitivnog rezultata“, rekao je Panić.

Zmajevima je potrebna jedna pobjeda u ovom oktobarskom ciklusu utakmica, te pobjeda i na domaćem i gostujućem terenu protiv Finske kako bi nastupili po prvi put na Europskom prvenstvu. Selektor i igrači su veoma optimistični.

Naši reprezentativci već sutra putuju u Minsk, gdje ih očekuje utakmica protiv Bjelorusije u četvrtak, a u subotu na domaćem terenu, u tuzlanskom Mejdanu, dočekuju Češku.

 

 

 

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments