Završen 7. Tuzla film festival: “Rudar” najbolji dugometražni film, Nikoli Koji pripala specijalna nagrada festivala

Završen 7. Tuzla film festival: “Rudar” najbolji dugometražni film, Nikoli Koji pripala specijalna nagrada festivala


Na sceni Narodnog pozorišta Tuzla večeras je sve prštalo od emocija. Gutale su se knedle u grlu, zaustavljale suze, ali i veselilo nagradama – Vilama 7. Tuzla film festivala.

Nakon osam festivalskih dana i prikazanih više od 100 filmova, došao je i momenat da se proglase najbolji i svečano zatvori festival.

Najboljim filmom ovogodišnjeg TFF-a proglašen je “Rudar, slovenačko-hrvatske režiserke Hanne Slak. Žiri u sastavu Srđan Vukadinović, Adnan Ćuhara, Tarik Filipović i Sergej Trifunović  je ovaj film odabrao jednoglasnom odlukom, jer kako su istakli, ima izvanrednu poruku koja nije karakteristrična samo za Balkan, nego za cijeli južnoslavenski prostor, a to je da uvijek treba istrajati u nečemu što se zove vjera u otkriće i da se tabu teme i nešto što se dugo skrivalo pod tepihom može otkriti.

Vilu Tuzla film festivala za dokumentarni film otišla je u ruke Denisa Bojića, za film “Lica Lafore”. Najbolji film u kategoriji Future generation short films je “The box”, grčkog reditelja Aristeidisa Deligiannidisa. Animirani film koji je dobio najviše ocjene žirija TFF-a ove godine je film “Bijela vrana”, Mirana Miošića, a među kratkim filmovima najbolji je “Posljednji bunar”, Filipa Filkovića.

Specijalna nagrada “Otto Englander” za najbolji scenarij, koja se ove godine dodjeljuje po prvi put, otišla je u ruke scenaristima filma “Meso” Nikole Pejakovića i Saše Hajdukovića. Fenomenalni film Miloša Avramovića “Južni vetar”, koji je otvorio 7.TFF, nagrađen je Vilom za najbolju produkciju.

Posebno priznanje za doprinos razvoju filmske umjetnosti na našim prostorima, iz Narodnog pozorišta Tuzla sa sobom je odnio redovni gost TFF-a i zvijezda regionalne filmske scene Nikola Kojo. Kojo je ovu nagradu posvetio ženi s kojoj je snimio svoj prvi kadar i koja je danas posljedni put ispraćena u Beogradu – Mileni Dravić.

Da nije bilo nje, vjerovatno ni moja karijera ne bi bila ovakva kakva jeste. Ona je najveća glumačka zvijezda na prostoru bivše države“, rekao je u emotivnom govoru Nikola Kojo.

Ovih dana crvenim tepihom u Tuzli su prošetala velika glumačka i druga imena iz svijeta filma, a i večeras su u publici sjedili Jasna Ornela Beri, Mirvad Kurić, Siniša Udovičić, Adnan Ćuhara, Nikola Kojo, te druge ličnosti iz javnog života.

 

Video u fokusu


Facebook Comments