LifestyleU fokusu

Svjetska zdravstvena organizacija: Sve više i više mladih ima jako teške simptome










Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u petak da širom svijeta sve više mladih ozbiljnije obolijeva ili umire zbog zaraze koronavirusom.  

– Vidimo sve više i više mlađih osoba koje imaju teške simptome – rekla je doktorica Maria Van Kerkhove, voditeljica Odjela za emergentne bolesti i zoonozu na konferenciji za novinare u Ženevi, a prenosi CNBC.

– Prema podacima iz brojnih zemalja širem Evrope, vidimo da umiru i ljudi mlađe životne dobi. Neki od njih su imali druge hronične bolesti, a neki ne – dodala je.

Za sada je stručnjacima još mnogo toga nepoznato o COVID-19. Recimo, nije poznato zašto se bolest kod nekih pojedinaca razvija u tešku, a kod drugih prolazi s relativno blagim simptomima.

– Većina osoba s teškim simptomima koje se nalaze na intenzivnoj njezi obično je starije dobi ili ima drugih zdravstvenih problema. No, u nekim zemljama su zabilježeni slučajevi pojedinaca u 30-im, 40-im i 50-im godinama koji su nakon zaraze novim sojem koronavirusa završili na intenzivnoj njezi i umrli – kazala je Van Kerkhove.

U Italiji, zemlji s najvećim brojem smrtnih slučajeva od koronavirusa u svijetu, 10 do 15 post svih osoba na intenzivnoj njezi mlađe je od 50 godina. U Južnoj Koreji, jedna od šest umrlih osoba mlađa je od 60 godina.

– Posljednjih nekoliko mjeseci često se čuje kako ova bolest teško pogađa starije osobe, ali da nije opasna za mlade. Pokušavamo se kolektivno uvjeriti kako će koronavirus teško pogoditi starije, a mlađe samo blago. U tome je problem – rekao je Mike Ryan, voditelj Programa za hitne situacije WHO-a.

Ryan je ponovio koliko je važno da se mladi drže mjera protiv širenja virusa, ne samo da bi zaštitili sebe već i spriječili širenje na one koji spadaju u rizične grupe.

Izvor: Index.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button