PRILIKA KOJA SE NE PROPUŠTA: BUDITE DIO NASA TIMA IZ TUZLE

PRILIKA KOJA SE NE PROPUŠTA: BUDITE DIO NASA TIMA IZ TUZLE


Naučno-umjetničko udruženje „Laboratorium“ Tuzla  je i ove godine organizator svjetskog događaja – globalnog takmičenja u sklopu NASA Space App Challenge programa (https://2018.spaceappschallenge.org/), koje će se održati od 19. do 21.oktobra ove godine u prostorijama Kuće Plamena Mira.

Bitno je istaći da su svojim učešćem u ovom takmičenju prošle godine, koje se istovremeno odvijalo u 187 gradova širom svijeta, stavili Tuzlu, a samim tim i Bosnu i Hercegovinu, na svjetsku mapu talenata i inovacija koju kreira NASA. Od preko 2000 timova koji su se takmičili sa svojim rješenjima kao odgovor na probleme koje je postavila NASA, tim iz Tuzle je  sa svojim rješenjem sprječavanja požara ušao u najboljih 20, znači u svjetskih 1%.

Ove godine također se obilježava i Evropska sedmica kodiranja, te će NASA Space Apps Challenge Hackathon označiti kulminaciju iste.

U ovaj događaj uključuje se cijela naučna lokalnsa zajednica i mladi naraštaji programera, dizajnera, stvaratelja i istraživača koji imaju svoje inovativne ideje za sudjelovanje u ovom događaju.

Događaj počinje pripremnim Bootcamp-om u petak 19.10. u 15:00 kada učesnike očekuju zanimljiva predavanja i upute za takmičenje.

Hackathon se odvija u subotu 20.10. i nedjelju 21.10. od 09:00 do 19:00. U nedjelju takmičenje završava kada se proglašavaju i lokalni pobjednici. Lokalni pobjdenici zatim imaju sedmicu dana vremena pripreme do globalnog takmičenja.

Ovim pozivamo sve zainteresovane da se prijave i učestvuju putem linka: https://2018.spaceappschallenge.org/locations/tuzla/


Facebook Comments