Traže se mladi koji se usuđuju suprotstaviti problemima u zajednici: SHL Akademija za mlade lidere u civilnom društvu

Traže se mladi koji se usuđuju suprotstaviti problemima u zajednici: SHL Akademija za mlade lidere u civilnom društvu


U proteklih 22 godine samo su tri mlade osobe (do 30 godina) bile izabrane u Parlamentarnu skupštinu BiH. Trenutno, u najvažnijem zakonodavnom tijelu BiH ne sjedi ni jedna mlada osoba dok u entitetskim parlamentima imamo samo po jednu osobu mlađu od 30 godina. Ni drugdje u sistemu vlasti mladi nemaju značajnu ulogu o čemu govori i podatak Agencije za državnu službu da je među preko 7000 državnih službenika u FBiH svega troje njih mlađe od 25 godina. Očigledno je da su mladi u Bosni i Hercegovini daleko od pozicija na kojima se donose najvažnije odluke za njihovu budućnost i nemaju priliku za značajniji učinak.

Ali, kada vam neko ne pruži priliku postoje dvije mogućnosti: prva je negodovati i ne činiti ništa izuzev priprema za odlazak van BiH, a druga mogućnost je samoinicijativno se izboriti za priliku.
Za mlade ljude koji biraju drugu mogućnost i žele istinski da se bore za priliku da se njihov glas čuje u BiH, Fondacija SHL je 2016. godine pokrenula novi edukacijski program koji će ih osnažiti i međusobno povezati u nastojanju da mijenjaju svoje okruženje.

35026392 2245946835423012 5055778636037095424 o
Fondacija Schüler Helfen Leben uz podršku njemačke vlade upisuje treću generaciju polaznika Akademije za mlade lidere u civilnom društvu u studijskoj 2018/2019. godini.

Akademija za mlade lidere u civilnom društvu je intenzivan, jednogodišnji edukacijski program osmišljen s ciljem osnaživanja i obrazovanja izuzetnih mladih koji imaju potencijal da postanu “ambasadori promjene”. Namijenjen je mladima čiji karakter, iskustvo i vrijednosti odražavaju njihovu strast za angažmanom, društvenom pravdom i aktivizmom.

Akademija ima za cilj obrazovati 20 mladih lidera/aktivista (dobi od 19 do 25 godina) po principima učenja putem angažmana u zajednici (eng. service-learning). Sastoji se od tri osnovna segmenta:

  • interaktivni tematski moduli sa pažljivo odabranim oblastima učenja,
  • realizacija vlastite inicijative svakog od polaznika kroz godinu dana,
  • obavljanje dvomjesečne prakse u organizacijama/institucijama/preduzećima prema afinitetima polaznika.

 

DSC 3422

U fokusu programa je aktivizam polaznika, te njihov lični razvoj u ovoj oblasti, pa je pored usvajanja znanja i vještina, veliki dio programa posvećen razvoju specifičnih interesovanja polaznika. Mladi koju budu primljeni na Akademiju imaju višestruke prilike za primjenu stečenih znanja kroz intelektualno izazovne i stimulativne sadržaje, kao i osnaživanje svog djelovanja kroz rad sa trenerima i mentorima. Dodatni sadržaji programa su studijske posjete relevantne za oblasti učenja, razgovori sa inspirativnim gostima, zajednički odlasci na aktivističke događaje, a polaznicima je na raspolaganju i biblioteka sa preko 500 interesantnih naslova za dodatno čitanje i istraživanje.
Po uspješnom završetku programa, polaznici će biti detaljno upoznati s problemima našeg društva, posjedovati vještine za rješavanje tih problema, imati samopouzdanje da pokrenu druge, znati kako i kada preuzeti rizik, riješiti konflikt, izgraditi tim, te na taj način postati uzori svojim vršnjacima i nosioci promjena u društvu.

Prijave za treću generaciju Akademije otvorene su do 28.10.2018. do 20.00h putem obrasca prijavnice. Nastavne aktivnosti za treću generaciju počinju u drugoj polovini novembra, prateći akademski kalendar visokoškolskih ustanova u BiH. Detaljne informacije o programu i selekcijskom procesu možete naći u Info paketu.

Ovaj program nije za mlade koji žele samo još jedan certifikat u nizu i priliku za besplatno putovanje i druženje nego za one koji se iskreno žele posvetiti radu u zajednici i kojima “raditi više od ostalih” ne predstavlja poteškoću već način da inspirišu i pokrenu ljude u svom okruženju.

35992401 2245953605422335 9086025863266304000 o

Dodatne informacije vezane za program Akademije mogu se dobiti putem e-maila akademija@shl.ba ili na broj telefona 033 550 660.


Facebook Comments