SDA i Naša stranka pobijedile u po dvije općine

SDA i Naša stranka pobijedile u po dvije općine


Naša stranka je, također, ostvarila izuzetno dobar rezultat te osvojila najviše glasova u dvije gradske općine i na drugom je mjestu po ukupnom broju glasova.

Prema listama za Parlamentarnu skupštinu BiH, Naša stranka je pobijedila u Centru (5.611 glasova) i Novom Sarajevu (6.784), dok je SDA najviše glasova osvojila u Općinama Stari Grad (3.683) i Novi Grad (11.256).

Naša stranka je u tim općinama na drugom mjestu, dok je SDA na drugom mjestu po broju osvojenih glasova za državni parlament u Centru i Novom Sarajevu.

Na federalnom nivou, SDA je također pobijedila u Starom Gradu (3.378) i u općini Novi Grad (10.324) i to poprilično uvjerljivo ispred Demokratske fronte i Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

U u ovom slučaju Naša stranka je dobila najviše glasova u Novom Sarajevu (6.124) i Centru (6.218), ispred SDA koja je u ove dvije gradske općine osvojila 5.355 i 5.130 glasova.

Pobjeda SDA u Novom Gradu, gdje je favorit bio Semir Efendić, načelnik Općine, bila je očekivana, ali je indikativno da je SDA trijumfovala u općini Stari Grad, jedinoj u kojoj nema načelnika. Tamo se prognozirala pobjeda aktuelnog načelnika Ibrahima Hadžibajrića koji je osnovao stranku NBL.

Međutim, SDA je u Starom Gradu, gdje je na čelu Općinskog odbora Abdulah Skaka, za državni parlament, na prebrojanih 83 posto glasova, osvojila 3.638 glasova, dok je primjerice Hadžibajrićev NBL dobio tek 1.390 glasova i nalazi se na šestom mjestu.

Kada je riječ o kantonalnom nivou, SDA je ukupno osvojila najviše glasova, a gledajući po četiri gradske općine, SDA je pobijedila u Novom Gradu, Naša stranka u Centru i Novom Sarajevu, dok je samo na ovom nivou u Starom Gradu NBL (2.280) osvojio oko tri stotine glasova više od SDA (1.960).

Klix.ba

Facebook Comments