Tuzlanski kanton: SDA pobjednik u šest općina, SDP pobijedio u četiri općine, a PDA-u tri

Tuzlanski kanton: SDA pobjednik u šest općina, SDP pobijedio u četiri općine, a PDA-u tri

Prema rezultatima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na području Tuzlanskog kantona Stranka demokratske akcije (SDA) ostvarila je najbolji izborni rezultat.

Naime SDA je prema dosadašnjim rezultatima prva stranka u šest općina Tuzlanskog kantona i to u Doboj Istoku, Srebrniku, Čeliću, Teočaku, Živinicama i Kalesiji.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) prvoplasirana je politička opcija u četiri općine Tuzlanskog kantona i to: Gračanici, Gradačcu, Lukavcu i Tuzli.

Prema očekivanjima Pokret demokratske akcije (PDA) prva je bila opcija na području tri općine u TK i to: Banovićima, Sapni i Kladnju.

Prema trenutnim rezultatima nakon više od 50% obrađenih izbornih mjesta novi sastav Skupštine TK mogao bi izgledati ovako: SDA 11; SDP 9; PDA 9; DF 2; SBB 2 i SBiH 2. Podsjetimo, ovo nisu još uvijek konačni izborni rezultati, glasovi se još zbrajaju. Trenutno u TK vodi SDA sa 36.873 glasova, pa slijedi SDP koji je dobio povjerenje 32.153 glasača. Dvocifren rezultat ima još samo PDA sa 28.583 glasova. Izborni prag prešli su još DF koji je dobio 8.819 glasova, zatim, SBB – Fahrudin Radončić sa 7.622 glasova , te Stranka za BiH sa 4.255 glasova.

Facebook Comments