Silovali je i ubili: U parku pronađeno tijelo bugarske istraživačke novinarke

Silovali je i ubili: U parku pronađeno tijelo bugarske istraživačke novinarke


Bugarska istraživačka novinarka koja je istraživala navodnu korupciju koja uključuje korištenje evropskih fondova ubijena je u podunavskom gradu Ruse, objavile su jučer tamošnje vlasti.

Prema navodima tužitelja, tijelo 30-godišnje Viktorije Marinove pronađeno je u gradskom parku u subotu. Njen identitet tužiteljstvo je objavilo samo inicijalima.

“Riječ je o silovanju i ubistvu”, kazao je novinarima ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov. Prema njegovim riječima, nema dokaza da je ubistvo povezano s novinarkinim istraživačkim radom i nema informacija da joj se eventualno ranije prijetilo.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je kako je “uvjeren da je otkrivanje ubice pitanje vremena”. Najbolji kriminalisti poslani su u Ruse, a tamo je pronađena velika količina DNA, kazao je premijer zatraživši da se ne vrši pritisak na istražitelje.

Očekuje se da će policija danas ponuditi više detalja o slučaju.

“Njenu smrt izazvali su udarci u glavu i gušenje, a nedostaju njen mobitel, ključevi od automobila, naočale i nešto njene odjeće”, kazao je regionalni državni tužitelj Georgi Georgiev.

Marinova, koja je radila za tv stanicu TVN iz Rusea, jednu od najpopularnijih u sjeveroistočnoj Bugarskoj, treći je novinar ubijen u Evropskoj uniji u godinu dana. Lokalni mediji izvijestili su da je Marinova bila uključena u istragu grupe bugarskih novinara o infrastrukturnim projektima koje finansira EU, a kojima su upravljale lokalne vlasti.

Prošle godine u oktobru ubijena je Daphne Caruana Galizia, najbolja malteška istraživačka novinarka, koja je poginula u eksploziji bombe koja je raznijela njen automobil, a potom je u februaru ubijen slovački novinar Jan Kuciak.

“S velikom boli i neizmjernom tugom tim TVN-a doživljava gubitak naše drage kolegice Victorije Marinove i molimo za sućut s njezinom porodicom i kolegama”, objavila je tv stanica u kratkoj izjavi.

Bugarska zauzima 111 mjesto među 180 zemalja na ovogodišnjem indeksu slobode medija u svijetu organizacije Reporteri bez granica, što je najniže mjesto koje zauzima jedna zemlja Evropske unije, kao i niže od bilo koje zemlje zapadnog Balkana, od kojih su neke kandidati za članstvo u EU.

U oktobru 2017. stotine bugarskih novinara protestovalo je u centru glavnog grada Sofije zbog prijetnji koje je najvećim medijskim tv kućama uputio zamjenik premijera Valeri Simeonov optužujući ih da vode kampanju protiv njega.

Jutarnji.hr


Facebook Comments