Vijesti

Misteriozni nestanci: Ovim ljudima iz BiH gubi se svaki trag, među njima i TuzlankaNa zvaničnoj stranici Interpola nalaze se imena i prezime 14 državljana BiH koji su u proteklim godinama nestali. Među nestalima su i djeca čija sudbina nije poznata ni više od tri decenije nakon što je slučaj prijavljen policiji.

Tragične sudbine iz korijena su promijenile živote porodica nestalih, koje ni danas ne gube nadu da će se jednog dana sresti sa svojim najmilijim, piše portal Srpskainfo.

Možda će Vas zanimati i:

Banjalučanka izašla iz kuće i izgubio joj se svaki trag

Najnovije ime na listi nestalih je Banjalučanka Željka Stevanović (39). Ona je nestala 8. marta ove godine oko 9 sati ujutro, kada se od kuće svojih roditelja udaljila u nepoznatom pravcu.

U momentu nestanka na sebi je imala kraću šuškavu jaknu crne boje bez kapuljače, džins hlače plave boje, kožne čizme dokoljenice kafene boje i džemper zelene boje. U slučaju informacija o nestaloj osobi o svemu obavijestiti najbližu policijsku stanicu na broj telefona 122”, naveli su iz MUP RS.

Gimnazijalac iz Gradiške nestao na školskom odmoru

Dragoljub Misimović (16), učenik gradiške Gimnazije, nestao je 21. decembra 2015. godine, kada je na školskom odmoru navodno otišao do obližnje prodavnice. Učenik je u učionici ostavio jaknu, đačku torbu i ostale stvari i više se nije vratio. Njegov mobilni telefon bio je aktivan još desetak minuta, ali na pozive kolega iz razreda nije odgovarao. Iste večeri o nestanku Dragoljuba Misimovića obaviješteno je rukovodstvo škole i policija. Potraga nije dala rezultat. Ova misterija je bez odgovora i gotovo tri godine kasnije. Niko, za sada, pouzdano ne zna gdje je ovaj gradiški gimnazijalac otišao, ni šta se sa njim dogodilo.

„Prošla sam kroz pakao, otvorite mi vrata raja“

Amela Belkić (25) iz Tuzle nestala je 26. marta 2017. godine, kada se iz Brčkog zaputila prema Tuzli i od tada joj se gubi svaki trag. Njena sestra Marijeta Belkić o nestanku je obavijestila i policiju, ali konkretnih informacija još nema. Prema izjavama bliskih članova porodice, nestala je 2015. godine imala saobraćajnu nesreću, nakon čega je izgubila pamćenje. Porodica je ponovo sumnjala da je Amela doživjela neku povredu, te da postoji mogućnost da je izgubila pamćenje. Na stranici Interpola u opisu nestale navedeno je, između ostalog, da na stomaku ima tetovažu američkog dolara, a na leđima tribal. Na lijevom ramenu je tetovaža u vidu teksta „Prošla sam kroz pakao, otvorite mi vrata raja“, dok je tetovaža na desnoj strani grudnog koša u obliku suze.

Dječak iz BiH nestao u Siriji

Na Interpolovoj listi nestalih državljana BiH je i Ismail Davud Mešinović, koji je nedavno napunio sedam godina. Otac Ismar Mešinović je poginuo na ratištu u Siriji, a porodica sumnja da je odveo sina sa sobom nakon što se rastao s majkom Lidijom Solano Herera. Inače, Interpol navodi da je Davud nestao 15. decembra 2013. u Italiji, u Belunu. Iako je Davud rođen u Italiji, on je državljanin BiH. I Ismarova porodica, njegov brat i otac nikada nisu odsutali od traženja Davuda, za kojeg kako su ranije tvrdili nisu znali da je u Siriji. Ipak, do današnjeg dana Davud nije pronađen, a informacije iz Sirije su govorile da je Davud nakon pogibije Ismara predat u kamp nekim ženama bh. porijekla.

Nestao u poplavama

Goran Simić (33) nestao je 5. augusta 2014. godine tokom poplava koje su pogodile Banjaluku. Simić je vozio „mercedes 190“, koji je pronađen u kanalu pored lokalnog puta, ali od vozača nije bilo ni traga.

Dječak nestao prije 36 godina

Najmisteriozniji nestanak u BiH dogodio se 21. decembra 1982, kada se svaki trag izgubio tada dvogodišnjem Darku Stančeviću u Mostaru. Prema policijskoj evidenciji, Darko je u trenutku nestanka u Rudarskoj ulici vozio bicikl. Počela je padati kiša, a njegovi drugari su se sklonili u kuće. Međutim, Darko se nikada nije vratio svojoj kući. Njegova baka, koja ga je čuvala, ostavila ga je na minut-dva samog i kada se vratila našla je samo bicikl. Decenijama nakon nestanka porodica je tragala za Darkom. Informacija da je viđen u Italiji je provjerena detaljno, a osoba koja odgovara opisu nestalog dječaka odbila je da uradi DNK test.

Pospremila stan i otišla

Prijedorčanka Dijana Zelić (58), službenica u banci, nestala je 1. oktobra 2010. nakon što je pospremila stan u kojem je živjela s majkom i mlađim sinom. Porodica je u ranijim iskazima tvrdila da je nestala bila u finansijskim problemima. Radne kolege iz banke tvrdile su da je Dijana bila odgovorna i vrijedna radnica, te da je četiri dana prije nego što je otišla od kuće uzela bolovanje. Ona se službenicima u banci požalila na učestale i jake glavobolje i rekla im da mora otići ljekaru. Od tada je niko u banci više nije vidio.

Otišao od kuće rano ujutro i nije se vratio

Adem Čomor (65), bivši policajac i načelnik KPZ, iz mostarskog naselja Balinovac nestao je 17. januara 2013. godine. Porodica nestalog je saopštila da je Čomor posljednji put viđen u jutarnjim časovima, oko 5.35, kada je izašao iz porodične kuće na Balinovcu.

Ostali

Na listi nestalih, za kojim traga Interpol, nalaze se još Almerisa Ćudić (38), rođena u Gračanici, a nestala u aprilu 2014. u Srebreniku, Jadranko Gabrić (59) iz Mostara koji je 1999. nestao u Sarajevu, Dalibora Milanovića (38), rođenog u Mostaru, gdje je i nestao 2014. Na listi Interpola je i ime Ivana Vegara (43), koji je nestao 6. jula 2004. Nestanak Inge Perković (33) iz Mostara prijavljen je 2006, a državljanin BiH Temaj Astrit (26) nestao je 12. oktobra 2016. u Nikšiću.

Tuzlanski.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button