Smiju krasti samo hranu: Indonezijska policija uhapsila 92 osobe zbog pljački

Smiju krasti samo hranu: Indonezijska policija uhapsila 92 osobe zbog pljački

Indonezijska policija saopćila je da je uhapsila 92 osobe zbog pljačke robe u oblastima razorenim zemljotresom i cunamijem u centralnoj pokrajini Sulawesi.

Brigadni general nacionalne policije Dedi Prasetyo kazao je da će sigurnost biti pojačana kako bi se očuvali red i mir u Paluu, najvećem gradu u zoni zemljotresa. Lokalna televizija javila je da su 92 osobe uhapšene s opljačkanom robom, među kojom su automobilske gume, motorno ulje i poljoprivredna oprema. Oni su iz Palua i obližnjih oblasti pogođenih prirodnom katastrofom prošlog petka.

Pomoć sporo stiže do preživjelih, a očajni mještani provalili su u prodavnice kako bi uzeli zalihe hrane. Vlasti su saopćile da mještani mogu samo uzimati hranu i da će prodavnice kasnije biti obeštećene. Prasetyo je istaknuo da predsjednik države Joko Widodo ohrabruje ponovno pokretanje ekonomskih aktivnosti, ali da se poslovne aktivnosti ne mogu pokrenuti bez adekvatne sigurnosti.

Sudeći po zvaničnim brojkama, broj poginulih nadmašio je 1.400, uz hiljade povrijeđenih i 70.000 raseljenih ljudi. Očekuje se da će broj žrtava biti veći, a zvaničnici su saopćili da su se timovi za potragu i spašavanje domogli svih pogođenih oblasti. Očekuje se da aerodrom oštećen zemljotresom bude ponovo otvoren za civilni saobraćaj tokom dana.

Indonezijska vojska dovodi pojačanja kako bi pomogla u osiguranju bezbjednosti i u potrazi za preživjelima i eventualnim novim žrtvama. Potpukovnik Agus Hariyanto saopćio je da je stotinu marinaca stiglo na aerodrom u Paluu i da je još 200 na putu rema zračnoj luci. Vojni avioni koriste se za evakuiranje povrijeđenih ljudi i drugih preživjelih iz Palua. Nekoliko nevladnih grupa također je stiglo u potresom pogođene oblasti.

Tajvanska fondacija Tzu Chi poslala je desetočlani tim ljekara i ostalog medicinskog osoblja a očekuje se da će još medicinskih radnika stići tokom dana. Oni će pomoći u evakuiranju nekoliko povrijeđenih pacijenata koji čekaju na aerodromu, prenosi Associated Press.

Fena

Facebook Comments