THINK FREEDOM GLOBALNA UMJETNIČKA MISIJA EDINE SELESKOVIĆ DOVODI SUVREMENU UMJETNOST BIH U SRCE BRISELA

THINK FREEDOM GLOBALNA UMJETNIČKA MISIJA EDINE SELESKOVIĆ DOVODI SUVREMENU UMJETNOST BIH U SRCE BRISELA

Photo credit Matej Szuts

Ljubiteljima umjetnosti ali i svjetskim kritičarima i historičarima umjetnosti koji se okupljaju oko prestižnog Accessible Art Fair-a već 12 godina zaredom, američko-bosanska umjetnica Edina Selesković predstavit će instalaciju Think Freedom od 5. do 7. 10. u art centru Bozar u Briselu, i to kao specijalni projekt cijelog događaja.

Think Freedom instalacija je svoju premijeru imala u Sarajevskoj vijećnici 2015. godine, a od tada je gostovala u 8 gradova regije. Sačinjena od hiljadu elemenata, skulptura slobode ona povezuje umjetnost sa publikom kreirajući jedinstvenu umjetničku platformu. U svakom gradu domaćinu Edina surađuje sa mladim ljudima koji joj šalju njihova promišljana o Slobodi i sa studentima koji u suradnji sa Edinom, dizajniraju postavku instalacije, svaki put jedinstvenu upravo tom gradu.

Ova instalacija oduševljava publiku svojom jednostavnošću kreirajući interaktivan vizuelni spektakl, ali i potiče na razmišljanja, na razmjenu ideja o umjetnosti, budućnosti i specifično o konceptu Slobode koji postaje sve više globalno aktuelan. Govoreći o umjetnosti kao pokretaču novih promišljanja, ovaj projekat brendira i samu BiH kao zemlju koja počinje gledati u budućnost i inicirati svjetske dijaloge.

Accessible Art Fair, koji je ove godine proglašen jednim od top 5 art fairs na svijetu, stvorio je jedinstvenu platformu za umjetnike povezujući ih sa publikom na svjetskom nivou. Private preview night će se održati 04.10. a više informacija možete saznati i na www.accessibleartfair.com

Poslije Brisela, Think Freedom nastavlja svoj put Evropom, Azijom i Australijom, da bi finalnu postavku sa porukama mladih ljudi iz svih gradova domaćina imala u Njujorku 2021. godine.

Facebook Comments