Dr. Adem Balić: “Oborio sam državni rekord, a da toga nisam bio ni svjestan”

Dr. Adem Balić: “Oborio sam državni rekord, a da toga nisam bio ni svjestan”


Sportski uspjesi nisu rezervisani samo za mlade ljude, tamo do polovine 30-tih. Godine su prestale biti presudan faktor za bavljenje vrhunskim sportom, pa nas zadnjih godina oduševljavaju natpisi u medijima o ljudima u zrelim godinama koji uspijevaju napraviti sjajne poduhvate kada je u pitanju njihova fizička kondicija.

Trčanje je posebno aktuelno, pa i na ulicama svojih gradova svakodnevno viđamo trkače svih uzrasta, odnosno svih generacija. Jedan od takvih koje možete sresti u trku, dok ujutro idete na posao na ulicama Tuzle je dr. Adem Balić.

Cijenjeni tuzlanski ginekolog se zaželio izazova i zdravog lifestyle-a u kasnim pedesetima, a zahvaljujući tome njegovo ime možete pročitati i u sportskim rubrikama, a ne samo u onima o zdravlju.

Dr. Balić je već nekoliko godina aktivan takmičar – trči polumaratone i trijatlonske trke koje nakon uspješnog završetka donose titulu Ironman-a. Već nekoliko puta je uspio završiti ovu izuzetno zahtjevnu trku, a posljednju za sada Srbiji.

„Trka koja se održala u Beogradu prije nekoliko dana, u rangu je Ironman 70.3. To podrazumijeva plivanje 1900 metara, 90 kilometara vožnje biciklom i na kraju trčanje polumaratona. Budući da je teren ravan, ovo je jedna od najbržih trka ove vrste“, priča dr. Balić za Kameleon i dodaje da pripreme za Ironman trku jesu zahtjevne, ali ne onoliko koliko se čini ljudima koji sve to posmatraju sa strane.

Ono što je vrijedno posebnog aplauza je svakako obaranje državnog i ličnog rekorda u kategoriji iznad 55 godina.

„Završio sam trku na 8. mjestu, bez ikakvih problema. Kad sam završio, Tomislav Cvitanušić, jedan od naših organizatora, čestitao mi je i rekao da niko iz Bosne i Hercegovine u mojoj kategoriji nikada nije završio ovu trku za 06:35:52. Faktički sam oborio rekord, a da to nisam ni znao“, prepričava dr.Balić anegdotu iz Beograda.

Gepostet von Adem Balić am Dienstag, 25. September 2018

Kako Bosna i Hercegovina nema zvaničnu reprezentaciju, ali nas na trkama širom regiona i Europe predstavlja oko 50 ozbiljnih trkača, javila se i potreba za osnivanjem Saveza. Za sada egzistira samo jedan klub u Sarajevu, a uskoro se planira osnivanje i u Tuzli.

Uspješne korake bh.trkačima i trijatloncima ka osnivanju Saveza želimo, a našem sagovorniku još mnogo uspješno istrčanih trka i fenomenalnih rezultata.

Razgovarala: Damira Ibranović


Facebook Comments