Nagrada Meša Selimović dodijeljena Semezdinu Mehmedoviću

Nagrada Meša Selimović dodijeljena Semezdinu Mehmedoviću

Prestižna književna Nagrada Meša Selimović, za najbolji roman objavljen prošle godine na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, dodijeljenja je književniku Semezdinu Mehmedinoviću, za roman “Me’med, crvena bandana i pahuljica”.

Tako je odlučio žiri 18. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, u sastavu: Faruk Šehić, Adisa Bašić, Mirjana Đurđević, Andrej Nikolaidis i Branko Čegec. Predsjednik ovogodišnjeg žirija Faruk Šehić u obrazloženju je kazao da roman “Me’med, crvena bandana i pahuljica”, pisan u fragmentarnoj formi i podijeljen u tri tematske cijeline u najboljem smislu potvrđuje frazu koja kaže da život piše romane. |

Nagradu Meša Selimović uručio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, tokom ceremonije dodjele nagrade koja je upriličena sinoć u Narodnom pozorištu Tuzla. “Ovo je meni više od simboličnog povratka kući. Ovo je i moj povratak u Bosnu i Hercegovinu, jer svoje knjige ne objavljujem ovdje, već u Hrvatskoj. Na neki način, svo vrijeme imam osjećaj da ovdje nemam čitatelje, a ovo je kao otvaranje vrata za dobijanje njih. Nagrada mi znači mnogo i jer sam iz ovog neuglednog grada koji je tonuo otišao, a vratio sam se u grad koji je vrlo lijep. I nagrada je na nekin način dio te ljepote. Postojanje nagrade koja je jedinstvena jer pokriva sve zemlje regiona, mene čini ponosnim”, rekao je Mehmedinović. Prema ranijoj odluci žirija u uži izbor odabrana su djela “Me’med, crvena bandana i pahuljica” Semezdina Mehmedinovića, “Luzitanija” Dejana Atanackovića, “Crvena voda” Jurice Pavičića, “Sunce ovog dana” Vladimira Pištala i “Calypso” Ognjena Spahića.

Tuzlanski.ba

Facebook Comments