Cold Brew kofein: Poseban način pripreme kafe

Cold Brew kofein: Poseban način pripreme kafe

Cold brew kafa, koja se priprema sa hladnom vodom je postala trend prije par godina u Americi, koji je vrlo brzo prihvaćen širom svijeta.

Prema istorijskim podacima ovakav način pripreme seže čak do 1600. godina i moreplovaca iz Holandije, koji su sa hladnom vodom pripremali kafu na dugim putovanjima. Mornari iz Holandije su cold brew donijeli do Istočne Azije, gde je ova kafa poznata i kao Kyoto kafa ili Holandska kafa.

Cold brew priprema

Hladna priprema kafe predstavlja proces u kojem se krupnije mljevena kafa potapa u hladnu vodu od 12 do 24 sata kako bi se dobili koncentrisani ukusi i arome drugačiji u odnosu na pripremu sa toplom vodom. Pošto je voda sa kafom odstojala, koncentrat se procjeđuje kroz papirni filter ili gazu, a zatim služi.

Koncentrat može biti kombinovan sa toplom ili hladnom vodom, mlijekom, čokoladom… Koncentrat može da stoji u frižideru nekoliko sedmica ili da se zamrzne. Cold brew priprema omogućava razvoj aroma zrna kafe koje su mekše i svjetlije u odnosu na kafu koja se priprema sa toplom vodom. Cold brew kafa ima veću koncentraciju kofeina u odnosu na kafu pripremljenu sa toplom vodom, pošto se u pripremi koristi veća količina kafe u odnosu na vodu.

Kafi mogu da se dodaju mlijeko, led, čokolada…

Zrna kafe sadrže niz sastojaka koji se rastvaraju na višim temperaturama, kao što su kofein, ulja i masne kiseline. Priprema na nižoj temperaturi dovodi do smanjenja kiselosti. Hladno pripremljena kafa je oko 65 do 70 posto manje kisela od kafe pripremljene sa toplom vodom.

Nitro cold brew

Nitro kafa je cold brew kafa koja se toči sa nitrogen gasom i ovaj način serviranja kafe je postao popularan 2012. godine. Dodavanjem nitrogena se dobija hladno, svilenkasto piće sa kremastom pjenom.

Pošto se nitrogen ne razlaže lako kao karbon dioksid u tečnosti, mjehurići koje proizvodi su manji, pa se tako dobija kremasti ukus kafe. Ljubitelji ove vrste kafe najviše vole da je piju sa par kocki leda, dok neki dodaju mlijeko ili slatki sirup.

Kafeterija Lokal

Kafeterijal Lokal u ljetnjim mjesecima služi cold brew. Ovde se cold brew priprema tako što se krupno mljevena kafa stavlja u posudu za pripremu cold brew kafe koja se zove Filtron, a kafa se zatim preliva vrućom vodom. Dobijeni ekstrat se drži u frižideru do 24 sata, poslije čega je spreman za korišćenje. Za pripremu u Kafeteriji Lokal koristi se Filtron jer je jednostavan za upotrebu i održavanje, a pruža izbalansiran ukus i puno tijelo kafe. U pripremi se koriste zrna koja su svjetlije pržena, pa kafa zadržava svjetlije note. U ponudi je i nitro cold brew.

French press

French press je posuda za pripremu kafe koju je 1929. godine patentirao italijanski dizajner Attilio Calimani. Kafa se u french press posudi priprema tako što se krupnije mljevena kafa stavlja u posudu, zatim se dodaje vruća voda ( 93–96 °C) — oko 30g kafe na 500 ml vode. Kafa i voda treba da odstoje oko 2 do 4 minuta, a zatim se ručka pritiska na dole i time se vrši razdvajanje. Kafa ne bi trebalo da ostane u posudi poslije pripreme, kako ne bi postala gorka od taloga koji je na dnu.

The Chemex

Za Chemex sistem za pripremu kafe potrebna je posuda (dekanter) i filteri, jer se u ovom procesu kafa cijedi kroz filter, dodavanjem tople vode. Ovaj sistem je 1941. godine osmislio američki hemičar Peter Schlumbohm, a Chemex posuda po njegovom dizajnu je danas eksponat u muzeju moderne umjetnosti u Njujorku. Na vrh Chemex posude se stavlja presavijen filter, preko kojeg se prvo sipa topla voda kako bi se posuda zagrijala, ova voda se zatim prosipa. U filter se ravnomjerno sipa kafa, krupnije mljevena – veličine morske soli. Preko kafe se u nekoliko navrata polako sipa voda, i ostavlja se prostor između sipanja kako bi zrna kafe “procvjetala” – oko 45 sekundi do 1 minut. Cjelokupni proces pripreme bi trebalo da traje oko 4 minuta. Količina vode i kafe zavise od željene jačine kafe. Za početak se preporučije 50g kafa i 700ml vode što je dovoljno za dvije šolje kafe.

Facebook Comments