Promocija knjige “Grad u cvijetu magnolije” Mehmeda Pargana

Promocija knjige “Grad u cvijetu magnolije” Mehmeda Pargana

Promocija knjige “Grad u cvijetu magnolije” autora Mehmeda Meše Pargana održat će se sutra, 22. septembra sa početkom u 17 sati u Ateljeu Ismeta Mujezinovića u Tuzli, u okviru Međunarodnih književnih susreta “Cum grano salis”.  Promotori knjige su Hadžem Hajdarević i Mile Stojić.

Roman ”Grad u cvatu magnolije” je savremeni roman koji ima izuzetno bogatu i slojevitu priču satkanu insert tehnikom. Poput filmske trake radnja se neprestano prenosi s jednog mjesta na drugo, iz jednog grada u drugi. Spajajući gradove Pargan spaja i prepliće sudbine junaka i junakinja. Iz opkoljenog Sarajeva radnja se prenosi u Srebrenicu i Prijedor, Pariz, pa čak i Siriju i Damask.

Kroz tragediju dviju mladih (silovanih) žena, bez mnogo retorike, faktografski i dokumentarstički, osvjedočeno je zlo koje je razorilo ljudsku nadu i vjeru u čovječnost. U trenucima kada autor opisuje zločine nad ovim ženama pred čitateljem se otkriva rijeka bola koja ga zapljusne i ponese, iz koje bi rado da ispliva, da zatvori i odloži knjigu po strani, ali ne može jer ga Parganova narativna slikovitost paralizira.

Kako ističe Pergan: “Čovjek koji živi u buretu i ne može drugačije da razmišlja i živi, već samo kako je navikao. Glavni cilj mog romana jeste prvenstveno borba protiv mržnje, loših ljudi i lošeg vremena, ali i želja da ljude osvjestim te da shvate da je bitna ljubav a ne mržnja. Zašto magnolija? Pa to je sasvim jednostavno objašnjenje, to je biljka koja je stara 95 milijuna godina, cvjeta u proljeće baš u vrijeme kada vojnici kreću u rat. Stoga sam kao metaforu izabrao ovu divnu biljku jer sam želio da pošaljem poruku mira i pomirenja.  Naša tradicija je ljubav. Moramo joj se vratiti i poštivati je. To je i bit umjetnosti i življenja uopšteno. “

Za kraj izlaganja Mehmed Pergan nam je poručio kako se nada da će njegova knjiga otvoriti srca mnogima te da će shvatiti da se od prošlosti ne može živjeti.

Facebook Comments