Danas bi slavio rođendan, Davor Dujumović, svima poznatiji kao Perhan

Danas bi slavio rođendan, Davor Dujumović, svima poznatiji kao Perhan

Davor Dujmović rođen 20 septembra 1969 god. u Sarajevu kome je zauvijek ostao nadimak Perhan, ime junaka iz filma “Dom za vješanje”. Kao i mnogi glumci imao je neku sreću ili sudbinu. Tada je išao u drugi razred niže muzičke škole i imao je običaj da poslije nastave svrati kod svog oca koji je tada radio kao privatnik na pijaci Markale. U obližnjem restoranu, gdje je svratio na sok, Kusta i njegov asistent slučajno su došli u isti restoran. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji, on je pristao i poslije toga krenulo je probno snimanje, gdje se pokazalo da on to može.

Nakon filma Otac na službenom putu, koji je nagrađen zlatnom palmom u Kanu. Odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspjelo i nije više ni pokušavao. Uslijedila je nova značajna uloga Davora u filmu Strategija švrake. Sa nepunih osamnaest godina Davor Dujmović je glavni glumac u narednom filmu Emira Kusturice, Dom za vješanje, nakon kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi. Davor i njegova partnerka u filmu (Azra) Sinolička Trpkova proglašeni su za najbolji glumački par u ex Yugoslaviji.

“Rat je Davora zatekao u Sarajevu, gradu kojem se – nakon mnogobrojnih putovanja – vraćao sa dječačkom radošću i strašću. U Sarajevu ostaje prvih mjeseci rata, i nakon toga razočaran dešavanjima i BiH odlazi u Beograd. Tamo je snimio još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji Underground. Svoje slobodno vrijeme je provodio u prirodi sa konjima, gdje je odigrao svoju zadnju, tragično istinitu ulogu, u Novom Mestu, Slovenija 31.05.1999. godine izvršio je samoubistvo…

Facebook Comments