AMRA MUJKANOVIĆ: “NE BUDIMO LICEMJERI UČEĆI DJEVOJČICE LIDERSTVU, A NE DOPUSTITI IM DA BUDU LIDERKE KADA ODRASTU”

AMRA MUJKANOVIĆ: “NE BUDIMO LICEMJERI UČEĆI DJEVOJČICE LIDERSTVU, A NE DOPUSTITI IM DA BUDU LIDERKE KADA ODRASTU”

Piše: Amra Mujkanović

 

„Vidi je što je lijepa!- ima moj glas. Ova druga mi se ne sviđa- moj glas neće dobiti!“

„Šta ona sad hoće? I ona bi u fotelju da se smjesti?!“

„Moj glas ide za njega! Šta ŽENA zna o politici?!“

U političkim krugovima se nerijetko pričalo o ženama kao brojevima. Popunjavale su kvotu. Koliko nas pogleda biografije dama na političkoj sceni, koliko nas je čulo kako pričaju, za šta se bore? Ovogodišnja predizborna kampanja svakodnevno predstavlja velikih broj kandidatkinja iz različitih političkih subjekata koje su uspješne, jake, borbene i ostvarene žene! Žene koje su neustrašive, glasne i jasne u svojim ciljevima. Kako možemo i mi pomoći?

Nevladin sektor nudi razne seminare, edukacije i projekte za osnaživanje žena. Moja mentorica u jednom takvom projektu 2011.godine, ugledna Sarajka, snažno me zagrlila i rekla „uspjet ćeš ti!“. Nikada neću zaboraviti njene riječi. Komšinice, kolegice, prijateljice i prije svih, majka. U bilo kojem periodu života, krećući se uz stepenice ili niz njih, snaga riječi i zagrljaja tih dama bila je moj vjetar u leđa.

Žene su one koje čine sponu između članova svoje porodice čineći je snažnom- na isti način osnažit će i svaku lokalnu zajednicu. Ne budimo licemjeri učeći djevojčice liderstvu, a ne dopustiti im da budu liderke kada odrastu. Ne možemo im godinama govoriti da budu ambiciozne, a poslije gasiti njihove ambicije.

Nerijetko se svugdje u svijetu vrše napadi na emotivnu, nježnu stranu žena koje su politički aktivne. Pokušava ih se zastrašiti, sabotirati. Ali, ako može žena u Hrvatskoj, žena u Njemačkoj ili bilo gdje drugo, nema te stvari koju bosanskohercegovačka žena ne može nositi na svojim leđima! Ljudi su oni koji čine promjene u kulturi jednog naroda, stoga neka odraz naše kulture budu glasovi za žene. Ne dopustimo primitivizmu da nas savlada u 21. stoljeću.

Nama treba vaš glas. Treba nam više žena u skupštinama i parlamentima. Predstavljanjem vašeg glasa želimo da budete ponosne na nas kao liderke koje donose odluke promišljeno i svoj posao rade marljivo i brižno. Onako kako to samo žena umije!

*Sretan Nacionalni dan ženskog prijateljstva našim majkama, sestrama, tetkama, nenama, komšinicama i prijateljicama! Čuvajmo jedna drugu i budimo jedna drugoj drug.

Facebook Comments