Festival Savremene Žene

Festival savremene žene – Narodno pozorište Tuzla i Pozorište mladih Tuzle domaćini današnjih panela










Treći dan Festivala savremene žene danas će svim prisutnima, kao i prethodnih dana, pružiti mnogo raznovrsnih predavanja koja će održati žene iza kojih su značajna postignuća u različitim sferama djelovanja.

Narodno pozorište Tuzla i Pozorište mladih Tuzle svoja su vrata za prisutne, kao i za sve one koji nas prate online, otvorili od 9:30 sati.

Početak današnjih panela otvorila je tema Zašto je umjetnost bitna? koju su predstavile Slađana Zrnić i Vedrana Božinović. Moderator ovog panela bio je Adnan Mujkić.

Slađana Zrnić se publici obratila riječima: “Teško je danas pričati o umjetnosti, jer imamo mnogo estrade i mnogo biznisa. Sada su izazovi sa kojima se suočavamo možda i veća umjetnost od svake. Ne može se sve ni svoditi na umjetnost i nije svaka predstava umjetničko djelo.”

Vedrana Božinović ovom je prilikom istakla sljedeće: “Danas je jako teško razgovarati o umjetnosti. Pozorišna umjetnost svakako nije sve kada je umjetnost u pitanju. Pozorište ne postoji bez živog kontakta glumca i gledalaca. Zbog toga je ljudski kontakt izrazito važan. Veliki historijski pokreti se nikad ne dešavaju, a da ih ne prati umjetnost. Angažovani teatar je onaj teatar koji tjera ljude da misle. Pozorište treba da napravi mislećeg čovjeka.”

Azem Kurtić bio je moderator panela na temu Novinarke bez granica, koji je publici online putem prezentovala Kristina Ozimec koja je ovom prilikom istakla sljedeće: “Novinarska profesija je jako stresna. Tokom dugogodišnjeg rada u medijima shvatila sam da kroz medijski prostor treba pokušati mijenjati svijest ljudi. Žene u medijima su inače radna snaga, rijetko su na uredničkim i menadžerskim pozicijama. To je ono što treba da se mijenja i na čemu mi intenzivno radimo.”

Pobjednica trke na Himalajima Andreja Sterle-Podobnik govorila je na temu Sloboda i srce u planinama: “Mnogo je poteškoća sa kojima se svi susrećemo. Zaljubljenica sam u sve sportove, ali posebno volim planinarenje. Planine me čine slobodnom, one u meni bude poseban osjećaj. Mnogo treniranja i istrajnosti su osnovne stvari koje se trebaju raditi kako bi se izdržali svi napori.”

Belma Tuzović-Mujkić pričala je o temi Zakon privlačenja dobre energije: “Energija muzike je jako pozitivna. Moja energija je potpuno usmjerena na uspješni muzički život. Muzičkim stvaralaštvom moja čarolija je bila nestvarna. Održavanje kulture u ratnom Sarajevu je bio zaista veliki izazov. Sa ove tačke gledišta bih rekla da sam uspjela muzikom uljepšavati život ljudima. Imala sam osjećaj da na taj način štitim ljude.”

Irma Ibrišimović i Merima Kalić su ispred  Visoke škole za finansiranje i računovodstvo FINra u nastavku rekle pojedinosti kada je u pitanju ova obrazovna ustanova, nakon čega je nastavljeno sa panelima. One su u svom obraćanju istakle važnost učenja žena i da je to ključ njihovog uspjeha.

Posljednje izlaganje prije pauze u Narodnom pozorištu Tuzla bilo je na temu Samo da nam ostane čulo mirisa, a o ovoj temi govorila je Nada Šarić: “Čulo mirisa je od velike važnosti. Kafa neutralizira mirise. Kafa je također dobra i za ispiranje nosa za sve koji su imali problema sa koronavirusom. Sve parfeme radim sa prirodnim sirovinama.” Ona je danas prisutnima objasnila i na koji način se prave parfemi i sa kakvim omjerima ih se radi za svaku osobu posebno i u željama koje osoba izabere.

Današnje panele u Pozorištu mladih Tuzle na temu Mamografija u praksi predstavile su Tatjana Paočić i Amela Selimović. Moderator panela bio je Denis Bećirević.

Tatjana Paočić: “Medicina je oduvijek nešto što sam htjela da radim. Kada sam došla na radiologiju shvatila sam koliko ja taj posao volim.”

Amela Selimović: “Što se tiče mog poziva to vam je ako volite nešto onda to nije ni teško raditi. Radiologija je pronašla mene i ja sam pronašla nju.”

Magistrica psihologije Amina Duraković prisutnima je pričala o temi Kako da nove generacije ustraju u ovim vremenima? Omer Berbić bio je moderator ovog panela. Amina Duraković je u svom predavanju istakla sljedeće: “Pandemija koronavirusa je pokazala koliko je ova naša kultura neidrživa ovakva kakva jest. Pandemija nas je natjerala da vidimo koliko smo potrebni jedni drugima. Zajednica treba nas i mi trebamo zajednicu kako bi postigli neke svoje ciljeve.”

Online putem svoj panel na temu Njeno stvaralaštvo održala je Dijana Vučinić: “Kada smo prvi put pričali da učestvujem na festivalu ideja je bila da pričam o svom stvaralaštvu. Ja sam arhitektica i osnivačica Dvarpa. Kroz arhitekturu se stvara jedna posebna umjetnost koja je vidljiva u svim dijelovima svijeta. Stvaralaštvo kroz arhitekturu je nešto što me zaista ispunjava.”

Nada Kaurin-Knežević prisutnima  je online putem govorila na temu Borba jedne Bosanke u Zagrebu: “Razmišljala sam o tome sta ču ja na kraju dana svima vama reći još mi je i naslov borba jedne bosanke u Zagrebu. O svim borbama koje imamo u životu, trebamo se otvoriti i tražiti pomoć. profesionalna pomoc nam moze u većini slučajeva puno pomoći.”

Moja najbolja fotka: male tajne velikih fotografa tema je panela koji je predstavila Maja Topčagić:“Ja sam prvenstveno fotograf. Imam 33 godine, a fotografijom se bavim 12 godina. Fotografišem portrete, a ovaj festival ću vam pokazati na primjeru kako ja to radim.”

Prvi dio današnjih panela koji su se održavali u Narodnom pozorištu Tuzla možete gledati OVDJE.

Ovogodišnji Festival savremene žene ne bi bilo moguće realizovati bez podrške naših sponzora i medijskih partnera koji su prepoznali važnost ovakvog događaja za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Naši sponzori i medijski partneri su društveno odgovorne kompanije koje razumiju važnost uključivanja žena u sve društvene procese kao i značaj prilike da upravo one motivišu svojim uspjesima buduće generacije.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button