Lifestyle

ŽENSKI.BA AKCIJA: DONIRAJ HOBOTNICU ZA LJEPŠI POČETAK ŽIVOTA PRIJEVREMENO ROĐENIH BEBAIšli smo nedavno na Odjeljenje za intenzivnu terapiju i njegu na  Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla po informacije o akciji koju je sprovelo njihovo osoblje i Zineta Mutapčić, majka bivših malenih pacijenata, a doživjeli smo emotivni udar. I to udar izmiksanim najrazličitijim emocijama. Jer samo tako može kad uđete u prostoriju s četiri minijaturna čovjeka u prozirnim kutijama koji se hrabro bore za nastavak života, a istovremeno snažno grabe isheklanu šarenu trakicu sićušnom rukom. Grabe svoju hobotnicu čudesnicu.

Tamo su nam rekli da su hobotnice čudesnice, koje prijevremeno rođenim bebama, na neki način, mijenjaju majku za vrijeme boravka u inkubatoru, stigle na UKC, ali da ih nema dovoljno da bih se ispoštovala praksa i svakoj bebi poklonio njen mali životni pomoćnik. Hobotnice se nakon upotrebe, sterilišu i vraćaju u upotrebu.

Igračake promjera 15-17 cm, sa krakom koji ne smije biti duži od 22 cm, heklaju se od posebnog konca, na poseban način jer bod mora biti veoma gust, kako bakterije ne bi mogle da se zadržavaju u šupljinama.

Kako bi svaka beba mogla imati SVOJU hobotnicu u prvim danima života, onda kad im je mali krak za spas najpotrebniji, pokrećemo akciju doniranja materijala i heklanja hobotnica za SVAKU bebu na Odjeljenju za intenzivnu terapiju i njegu.

Ipak su hobotnice njihovi prvi najbolji drugari i bilo bi predivno da i bebe iz tuzlanske bolnice svog drugara nose kući, kao i one u Hrvatskoj, Sloveniji i drugim zemljama Evrope i svijeta.

Zato – POZIVAMO sve građane BiH i šire da se uključe u akciju.

Ne znate heklati, a imate novca koji možete donirati?

-Nema veze, postoje “tete heklice” koje znaju, kupite materijal!

Nemate mnogo novca, a znate heklati?

-Odlično, možete biti jedna od ponosnih “teta heklica”!

POMOZIMO I UČINIMO PRVE DANE ŽIVOTA PRIJEVREMENO ROĐENIH BEBA LJEPŠIM!

Ako ste se odlučili uključiti u ovu predivnu humanu akciju, za više informacija obratite se u grupu Hobotnice čudesnice za bebe (BiH), te na mailove tamara_nesic@hotmail.com ili z.udvincic@gmail.com ili Facebook profile Zinete Mutapčić ili Tamare Nešić.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button