WAFFLE U CHICK KINGU: Dobri su koliko i u belgijskim slastičarnama

- Kategorija: Blog, Gastro, Preporučujemo, U fokusu

Kad bih krenula pričati o svojoj ljubavi prema hrani, mislim da bi mi bilo malo da kažem da sam gurman. Jesam, ali neka čudna vrsta. Određene vrste hrane neizmjerno volim, dok druge ne bih probala ni da umirem od gladi.

Piše: Damira Ibranović

Slatkiši svih vrsta spadaju u ovu prvu grupu.

Kuda god da odem, prvo što tražim jesu tradicionalne delicije i mjesta gdje se mogu probati najbolje. Zato znam da je najbolji slatkiš u Trebinju sladoled Kod Grka. Najukusnije Mozzart kugle su u Salzburgu. Sacher torta u Beču je precijenjena. Kroasani i macaronsi u Parizu vrijede svakog centa. Waffle u Belgiji su prava gozba za nepce, ali ne i u Amsterdamu.

Moram priznati da je to bilo najveće razočarenje u mojoj misiji probanja svega slatkog na svim destinacijama koje posjetim. Waffle su belgijski specijalitet, ali sam računala da i u Holandiji mogu da pojedem ukusan komad, kao što i u Hrvatskoj ili Srbiji možete da pojedete solidan burek ili ćevape.

No, dobila sam za 8 eura na oko lijep waffle. Samo na oko. A u stvarnosti je to bio preskupi komad žilavog biskvita, sa šlagom od prije dva dana i tri jagode zagubljene u tom šlagu. Vrijedi li spominjati da su one jedino što je valjalo?

Od tada pomalo zazirem od te poslastice, svuda osim u Belgiji. Tamo su savršeni u svim varijantama. Od svježih u slastičarnama, do onih koje možete kupiti u marketima.

Znajući za ovu priču, neki od mojih prijatelja su mi govorili da u Bingo City Centru, u Chick Kingu mogu pojesti odlične waffle. Odbijala sam prihvatiti da mogu biti bolji od onih u Amsterdamu. Sve do momenta kad sam se našla u BCC-u u trenutku kada mi je „pao šećer“. Hajde, rekoh, da probam. Najgore što se može desiti jeste da ostanem pri mišljenju da su dobri samo u zemlji gdje su ih i izmislili.

Ali… IZNENAĐENJE!

Jednako su dobri kao u belgijskim slastičarnama. Nevjerovatno zvuči, ali je istina. Receptura je savršena, a oni dodaci koje kombinuju preko njih su pregenijalni. Moji omiljeni su s kombinacijom eurokrema, banana i sladoleda, ali i oni sa bijelim kremom koji ne znam kako se zove, višnjama i sladoledom.  Često se vraćam i častim sva svoja čula bosanskom verzijom belgijske delicije.

Svi vi koji ste slatkoljupci, MORATE što prije posjetiti Chick King u BCC-u i uvjeriti se u ovo što pričam.

U slast!

 

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments