BiH

U parlamentima je sve dozvoljeno: Poslanici mogu psovati, vrijeđati, provocirati, nema kazne za nepristojno ponašanje













Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić (SDS) i poslanik SNSD-a u PSBiH Dušanka Majkić našli su se ove sedmice pred Zajedničkom komisijom za ljudska prava Parlamenta BiH.

Bosić je prijavio svoju opozicionu kolegicu jer je prekršila Kodeks, te u TV emisiji „Aspekt“ ustvrdila da je Bosić pobjedonosno u restoranu Parlamenta BiH rekao „padoše akcize, neće biti sad penzija“. Ovo je ujedno prvi slučaj u kojem bi jedan zastupnik mogao biti novčano kažnjen.

nsrs6666

NSRS tek usvojila Nacrt kodeksa

Kršenja pravila

Istražili smo kakva je situacija na entitetskom nivou i dobili poražavajući rezultat.

U Predstavničkom domu FBiH kodeks ponašanja ne postoji ni na papiru, a Etička komisija ovog doma se i ne sastaje, ako se ne računa dan kada je konstituirana. Komisija je do sada samo jednom radila i to pismenim putem.
U opisu nadležnosti Etičke komisije stoji da prati provedbu kodeksa ponašanja, koji ne postoji, nego je, kako kažu članovi ove komisije, dio Poslovnika o radu, iako je po tom istom poslovniku kodeks kao zaseban propis trebao biti donesen.

Stoga badava i predsjedavajući ovog doma Edin Mušić na početku svake sjednice poziva na poštivanje kodeksa. A da je bilo i još ima materijala za kažnjavanje, slažu se u samoj Etičkoj komisiji.

bosic-majkic

Majkić i Bosić: Prvi slučaj

Ipak, kazne za kršenje pravila nisu predviđene. Zato i ne čudi što poslanici mogu psovati, provocirati, vrijeđati.

Da ima i gore, pokazuje Dom naroda Parlamenta FBiH, koji nema ni etičku komisiju.

Mira Ljubijankić (SDP), član Etičke komisije Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ističe da je ovaj saziv Doma najlošiji po disciplini i ponašanju.

– Svaki od 98 poslanika zaslužio je kaznu zbog nedolazaka, napuštanja sjednica, nepristojnih napada – dodala je Ljubijankić.

mira-ljubijankic-u-parlamentu

Ljubijankić: Sve nas treba kazniti

Koliko radi Etička komisija i koliko se pažnja posvećuje kodeksu, dokazuje i što je Ljubijankić zaboravila da je član Komisije, pa je bila na tren zbunjena kada smo je nazvali. Na pitanje o kodeksu, odgovorila je da ga nikada nije vidjela, ali da se zna kakvo bi ponašanje poslanika trebalo da bude.

Amra Kunovac (DF), član Etičke komisije, pojasnila je da su radili u jednom slučaju, kada je poslanica Zana Marjanović prijavila kolegu Damira Mašića zbog diskriminacije i iniciranja govora mržnje protiv nje na društvenim mrežama. Slučaj je, dodaje Kunovac, završen bez konsekvenci po Mašića. I ona smatra da kršenja kodeksa ima, ali i da se poslanici međusobno pred javnosti prepucavaju, ali poslije zajedno sjede, pa je jasno da je sve samo neka vrsta predstave.

Javno prepucavanje

Kazala je da Komisija djeluje samo po prijavama, kojih i nema. S druge strane, u samom opisu nadležnosti navedeno je pak da Etička komisija nadzire ponašanje poslanika.

Jedina je sreća da plaćanja komisija nema, što, s druge strane, možda i jeste jedan od razloga za nedjelovanje.

anela-sestic-begovic

Šetić-Begović: Neophodan poseban propis

Anela Šestić-Begović (SBB), također član Etičke komisije, napominje da je neophodan poseban propis, kodeks, koji će sve decidno reći, ali se na tome ne radi.

U Narodnoj skupštini RS ista priča. Poslovnik predviđa kazne, ali kažnjenih nema. Administrativna komisija izriče kazne poslanicima koji su prekršili Poslovnik o radu NSRS, ali u posljednjih pet godina nijedna kazna nije izrečena, pogotovo ne novčana.

branislav-borenovic-2

Borenović: Kazne nepotrebne

Za predsjednika PDP-a i poslanika ove stranke u NSRS Branislava Borenovića nema sumnje – kazne su nepotrebne, a Skupština je mjesto gdje svi mogu jedni drugima reći sve u lice.

– Ja sam protiv toga. Rad parlamenta treba da bude otvoren. Svako može da vidi poslanika na djelu, pa neka procijeni. Neki kodeks mora da postoji, ali su novčane kazne glupost. Ako išta treba da bude otvoreno, to je parlament. Kažnjavanje može biti zloupotrijebljeno – kazao je Borenović.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da je razloga za kažnjavanje bilo više nego dovoljno, ali to, prema njegovim riječima, nije najveći problem u radu Narodne skupštine RS.

– Poslanici opozicije ne dobivaju odgovore na poslanička pitanja, a većina usvaja i što treba i što ne treba. To je postao mehanizam dizanja ruku i onda je sve moguće. To je majorizacija većine u kojoj opozicija nema nikakva prava – kazao je Čavić.

dragan-cavic

Čavić: Ima većih problema

Usvojen tek Nacrt kodeksa ponašanja u NSRS

Krajem marta u NSRS usvojen je i Nacrt kodeksa ponašanja narodnih poslanika, kojim se utvrđuju etička pravila i standardi ponašanja.

Prema Nacrtu kodeksa, narodni poslanik treba svojim ponašanjem štititi ugled i dostojanstvo Narodne skupštine, redovno prisustvovati sjednicama i radnim tijelima čiji je član. Definirane su lakše i teže povrede kodeksa, kao i mjere koje mogu biti izrečene poslaniku za njegovo nepoštivanje, te Etički odbor, koji će biti zadužen za provođenje i praćenje primjene kodeksa.

 

 

Izvor: avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button