BiH

Požari bukte u Hercegovini, izgorjela kuća, čuju se i eksplozije













Prema informacijama Operativnog centra Civilne zaštite (CZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) požari su u petak ujutro i dalje aktivni na području Jablanice, Stoca i Čapljine.

U mjestu Zaušlje od Čapljine jučer je izgorjela kuća i dvije štale. Požar je na tom lokalitetu i dalje aktivan. Vatrogasne ekipe i dalje su na terenu Budisavine, a uslijed požara čulo se i par eksplozija, stoji u izvještaju.

Možda će Vas zanimati i:

Vatrogasci su tokom jučerašnjeg dana osiguravali požarište na lokalitetu kod Komadinovog vrela, u općini Jablanica, te ugasili požar ispod magistralnog puta M-17 na lokalitetu Rečina i mjestu Crnaje.

Također su sinoć uspjeli da održe pod kontrolom požar u širem pojasu iznad željezničke pruge, dok je jedan krak požara u stjenovitom, veoma strmom i nepristupačnom terenu u popodnevnim i večernjim satima bio u razbuktaloj fazi pa je požar u tom dijelu i dalje aktivan, navodi se.

Usljed jakog vjetra tokom četvrtka, u 15:00 sati, došlo je do proširenja požara i u općini Stolac, ispred naseljenih mjesta Zaušje i Stupišta.

Gorjela je trava, nisko i visoko raslinje, a zbog nepristupačnosti terena otežano je gašenje na navedenim lokacijama.

Na ispomoći jučer su bili pripadnici PVP Čapljina s jednim vozilom i tri vatrogasca. Trenutno je požar i dalje aktivan, ali ne prijeti naseljenim mjestima. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

Trava, nisko raslinje gorjeli su i u Mostaru i Čitluku, ali su svi požari lokalizirani.

Izvor: Fokus.ba



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button