BiH

Hadžikadić u Tešnju poručio da BiH vidi kao građansku i demokratsku pravnu državu
U svom izlaganju Hadžikadić je govorio o svojoj viziji Bosne i Hercegovine koju vidi kao građansku, demokratsku pravnu državu u kojoj se njeguje bogatstvo razlika, u kojoj obrazovanje slijedi svjetske trendove i prati i primjenjuje napredne tehnologije, poreska i fiskalna politika stimulišu rast i razvoj privrede, u kojoj se otvaraju nova preduzeća naročito u oblasti informacionih tehnologija i u kojoj mladi dobivaju priliku da rade i da se dokazuju.

Po njegovim riječima, privredne subjekte je nužno rasteretiti parafiskalnih nameta i dati im poreske olakšice kako bi se stvorilo plodno tlo za zapošljavanje u našoj zemlji i spriječio odlazak radne snage u druge zemlje.

“Tešanjski privrednici su pokazali kako se može izgraditi oaza prosperiteta čak i u nefunkcionalnom sistemu. Nema razloga da se njihov primjer ne primijeni u cijeloj Bosni i Hercegovini”, poručio je Hadžikadić. Po njegovim riječima, Tešnjaci su preuzeli odgovornost za društvo u kojem žive i privređuju.

“Posjetio sam tri poslovne zone danas u Tešnju i obišao dva izuzetno uspješna, izvozno orijentisana preduzeća, Inox Ajanović i AP Atelier. Ovakva preduzeća sjajan su primjer da se radom i zalaganjem, pored stručnosti i odgovornosti, s proizvodima vrhunske kvalitete može ostvariti izvanredan uspjeh na evropskom i svjetskom tržištu. Ima i drugih uspješnih mjesta, ali Tešanj je možda bolji od tih drugih mjesta”, dodao je Hadžikadić.

Hadžikadić je takođe govorio o potrebi da se o budućnosti Bosne i Hercegovine razmišlja dugoročno te da se osmisli cilj prema kojem treba stremiti i plan za njegovo ostvarenje što je lična odgovornost svakog pojedinca u zemlji.

“Pozivam vas prisutne i sve stanovnike Bosne i Hercegovine da prihvate odgovornost za stanje u državi i doprinesu promjenama koje su neophodne za dobrobit Bosne i Hercegovine i svih njenih građana”, istakao je Hadžikadić.

Ovaj skup je bila i prilika da Hadžikadić i prisutni Tešnjaci, posebno mladi, razmijene mišljenja i razgovaraju o perspektivama za razvoj bh. privrede. Hadžikadić je s njima podijelio svoje bogato američko iskustvo i istakao blockchain tehnologiju kao perspektivnu oblast i šansu za razvoj IT sektora u BiH i primjenu informacionih tehnologija u zdravstvu.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button