Tuzla

Na pravoslavnoj crkvi u Tuzli ispisane vulgarne poruke, reagovala i međureligijska zajednica










Na ogradi Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli sinoć je nepoznata osoba ili više njih ispisala nekoliko vulgarnih poruka. Zbog toga je reagovala i međureligijska vzajednica, koja je pozvala policiju da ispita slučaj.

Neprimjereno ponašanje grupe osoba ili pojedinca do sada nije zabilježeno u kontekstu Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, a čin je naišao na osudu javnosti.

Reagovali su i iz Odbora za međureligijsku saradnju iz Tuzle, a oštro su osudili vandalski i sramotni čin ispisivanja ružnih i neprimjerenih riječi na ogradi Pravoslavnog katedralnog hrama Uspenija Presvete Bogorodice, koji se dogodio u noći sa 16. na 17. maj.

“Ovaj arhitektonski biser sakralne arhitekture ne samo da je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedan od prepoznatljivih simbola Tuzle i okolice, nego je već 140 godina mjesto susreta pravoslavne duhovnosti i kulture sa svom raznolikošću i mozaikom religijske pluralnosti grada Tuzle, Tuzlanskoga kantona i šire regije Sjeveroistočne Bosne. Iz toga razloga smo iznenađeni i razočarani ovim udarcem na vrednote i simbol našega zajedničkoga života u Tuzli,” navedeno je u reakciji.

Iz Odbora za međureligijsku saradnju iz Tuzle pozvali su pripadnike Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i sve one kojima je javna sigurnost i sigurnost privatnoga vlasništva u nadležnosti, da u što kraćem roku pronađu i sankcioniraju počinitelje ovog vandalskog djela.



Izvor
Klix.ba
Back to top button