Lifestyle

ORHIDEJA: 6 PRAVILA UZ KOJE ĆE OSJETLJIVE LJEPOTICE (NAPOKON) PROCVJETATINa svijetu postoji više od 30  000 vrsta orhideja i gotovo 7 puta više hibrida, a koja god vrsta ove egzotične biljke da je u pitanju, neupitno će dati veliku dozu profinjenosti prostoru u kojemu se nalazi.

Bez obzira koju vrstu imate ove malene tajne itekako će vam biti od koristi:

1. Ako biljku tek kupujete, kupite onu koja već ima cvjetove. Bez nekog posebnog razloga, ali zašto ne biste uživali u toj privilegiji ako već imate priliku.

‘Jednom kada orhideja odbaci cvjetove, možete očekivati da će ponovno procvjetati nekoliko puta ili barem još jednom te godine’

2. Prije nego se odvažite na kupnju orhideje uvjerite se da imate uvjete za nju.Raznim vrstama odgovaraju različite temperature pa ako je na primjer vaš stan jako teško zagrijati zimi, zaboravite na vrste koje traže gotovo tropske uvjete.

Orhideje vole i svjetlo, ali ne direktnu izloženost suncu pa vodite računa i o tome koliko svjetla uopće imate u stanu i kako su vam prozori orijentirani. Najbolje će uspijevati na južnim i istočno orijentiranim prozorima.

3. Koliko orhideje treba zalijevati ovisi o njihovoj vrsti, ali uglavnom bi se mogle podijeliti u dvije kategorije – one kojima je potrebno jako puno vlage i kojima je jedino bitno da im zemlja nije prevlažna, i one koje je potrebno redovito zalijevati i odražavati visoku razinu vlažnosti dok su u sezoni rasta, dok u sezoni mirovanja između dva zalijevanja treba čekati da se zemlja potpuno osuši.

4. Orhideja treba biti posađena u supstrat koji brzo propušta vodu, ali je ipak zadržava, kao što je to slučaj s tresetnicom i plutom. Orhideje je također potrebno redovito presađivati, a kad god to budete radili, uvijek koristite svježi supstrat.

5. Orhideje je poželjno dohranjivati otprilike dva puta mjesečno, iako ako ne vodite puno računa o tome kada ih dohranjujete, bolje je da to ne radite uopće nego da pretjerate s dohranom.

6Kada vam jednom procvjetaju, cvjetovi se mogu zadržati i nekoliko mjeseci, iako postoje vrste koje cvjetove izgube već nakon nekoliko dana. Jednom kada biljka odbaci cvjetove, možete očekivati da će ponovno procvjetati nekoliko puta ili barem još jednom te godine. Ukoliko do toga ne dolazi, moguće je da vašim orhidejama nedostaje svjetla.

Orhideja treba biti posađena u supstrat koji brzo propušta vodu,

KomentariKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button