Sjećate li se Bosanca koji je pješačio 5700 km kroz 7 zemalja kako bi stigao na hadž?

Sjećate li se Bosanca koji je pješačio 5700 km kroz 7 zemalja kako bi stigao na hadž?

Arapski mediji (portal: lifeinsaudiarabia.net) su objavili priču o Senadu Hadžiću i njegovom istinskom ljudskom podvigu koju prenosimo u cijelosti.

Svake godine milioni muslimana širom svijeta  putuju u Saudijsku Arabiju kako bi obavili jednu od svetih islamskih dužnosti – hadž. Hodočasnici dolaze iz različitih zemalja, klimatskih uslova i podneblja međutim čovjek o kojem ćemo pisati je napravio  istinski ljudski podvig kako bi stigao na hadž.

On je Bosanac koji je u decembru 2011. godine napustio svoj rodni grad i zaputio se na hodočašće u Meku, ne  autom, brodom, avionom ili autobusom, već pješke. Da, on je cijeli svoj put do Meke prepješačio kako bi stigao na hadž tek naredne, 2012. godine. Na kraju, uspio je da završi svoje neobično putovanje putujući kroz 7 zemalja uključujući i ratom zahvaćenu Siriju.

Četrdesetsedmogodišnji Senad Hadžić je kasnije izjavio da nije osjećao nikakav umor niti iscrpljenost od ovog predugog putovanja. Dodao je kako su to bili najljepši dani njegovog života. On je, kada se sve zaokruži, ukupno prepješačio 5700 km odnosno 3540 milja u 314 dana svakodnevnog pješačenja.

Svoje putovanje Senad je počeo u Bosni a zatim je pješačio kroz Srbiju, Bugarsku, Tursku, Siriju i Jordan kako bi napokon stigao u Saudijsku Arabiju. Nije mu bilo lako putovati obzirom da je konstantno sa sobom nosio ranac koji je bio težak dvadesetak kilograma. Ovo dugo putovanje ovaj veliki čovjek je zabilježio na svojoj Facebook stranici konstantno objavljujući fotografije. Hadžić je rekao kako je kroz Siriju prošao u aprilu prešavši 500 kilometara za 11 dana. Dodao je kako je išao kroz Alepo i Damask  gdje je morao proći kroz kontrolne tačke koje su bile okupirane od strane pobunjenika, međutim niko od njih ga nije zarobio.

Rekao je kako je imao manje probleme sa pripadnicima vojske predsjednika Bashara Al Assada koji su mu  naredili da potpuno raspakuje svoj ruksak. Hadžić im je kasnije pokazao Kur’an časni i objasnio da je na ovo putovanje krenuo pješke sa namjerom da stigne na hodočašće u Meku. Kada su to vojnici čuli, odlučili su da ga puste.

Hadžić je rekao kako je na ovo putovanje krenuo u ime Allaha, islama, Bosne, njegovih roditelja i sestre. Na svojoj Facebook stranici je dodao kako mu je Allah u snovima  pokazao pravi put uključujući i instrukcije da ide kroz Siriju umjesto Iraka. Tokom ovog dugog i iscrpljujućeg putovanja temperature su varirale između  minus 35 i plus 44 stepena C.

Prilagodio i preveo: Muhamed Zimić

Facebook Comments