NEMA VIŠE VARANJA SA KILOMETRAŽOM: Evo kako lako provjeriti stanje polovnih automobila

NEMA VIŠE VARANJA SA KILOMETRAŽOM: Evo kako lako provjeriti stanje polovnih automobila


Skidanje kilometara jedna je najčešćih praksi nepoštenih trgovaca polovnih automobila.

Međutim, Bosch kompanija tvrdi da ima rješenje za to.

Na međunarodnoj konferenciji Bosch ConnectedWorld 2017. u Berlinu kompanija je najavila da će tehnologijom poznatom kao blockchain spriječiti prevaru.

Ona osigurava korisnicima sigurno dijeljenja podataka putem interneta bez uključivanja treće osobe. Blockchain se zasniva na vrsti decentralizovane baze podataka koja unesene informacije distribuiše na hiljade računara.

Zbog toga je nemoguće falširati podatke. Izvršni direktor “Boscha” Volkmar Denner je prikazao praktičnu upotrebu tehnologije blockchain putem demonstracije uživo u saradnji s njemačkom certifikacionom kompanijom TUV Rheinland.

Plan je da treba da se bori protiv te prevarantske prakse pomoću digitalnog zapisnika distribuisanog na veliki broj računara. Automobili redovno šalju očitavanja sa svojih brojača kilometara tim računarima preko jednostavnog konektora. Putem aplikacije na pametnom telefonu vlasnici automobila mogu da provjere stvarnu kilometražu u svakom trenutku i uporede je s prikazom u vozilu.

Ako žele da prodaju svoj automobil, može im se izdati potvrda kojom se potvrđuje tačnost kilometraže automobila. Takođe je moguće podijeliti tu potvrdu na internetu, na primjer na internet platformi za prodaju automobila.

Inače, samo je u Njemačkoj manipulacija brojačima kilometara u vozilima prouzrokovala štetu od oko šest milijardi eura. “Bosch” je takođe predstavio integrisani računar za autonomna vozila, što je područje automobilske industrije u koje će kompanija investirati oko 300 miliona eura.


Facebook Comments